• Met de Brexit, de coronapandemie, megasteunpakketten van overheden en centrale banken én de Amerikaanse presidentsverkiezingen was 2020 een historisch jaar. Dat zorgde voor veel bewegelijkheid op de financiële markten.
  • Business Insider bekijkt hoe spaargeld, obligaties, aandelen, grondstoffen, vastgoed en cryptovaluta dit jaar presteerden.
  • Beleggingen in de bitcoin en zilver brachten achteraf gezien het meeste geld in het laatje, terwijl je geld in de Europese aandelen steken geen goed idee bleek.

Het beleggingsjaar 2020 zal ongetwijfeld een bijzondere plek krijgen in de geschiedenisboeken. In de afgelopen twaalf maanden maakte de wereld veel mee: een pandemie, strenge lockdowns, één van de diepste economische crisissen in het geschiedenis én meerdere rondes van ongekend grote steunprogramma’s.

Dit alles zorgde voor wilde prijsschommelingen op financiële markten, met een olieprijs die even negatief werd en forse verliezen op de aandelenmarkt in februari en maart.

De zogenoemde VIX-index, die de algehele onzekerheid op de aandelenbeurs meet, bereikte in maart het hoogste niveau ooit. Daarmee kwam de volatiliteit tijdens de piek van coronacrisis zelfs hoger uit dan tijdens de financiële crisis in 2008.

In de opvolgende kwartalen boekten aandelen een opmerkelijk herstel en bereikten nieuwe historische hoogtepunten, terwijl de economie dit najaar nog gebukt ging onder een nieuwe ronde van lockdowns. Dat herstel werd in eerste instantie geleid door aan technologie gerelateerde aandelen die profiteren van de coronacrisis. In de afgelopen maand kwam daar ook de opmars van de zogenoemde value-aandelen bij.

Ook de bitcoin was de laatste tijd een blikvanger. De cryptomunt knalde vorige week door de 23.000 dollar, naar een nieuw hoogtepunt. Andere virtuele valuta's liftten ook mee met de fenomenale rally van de grote cryptobroer.

Maar hoe hebben verschillende soorten beleggingen het gedaan dit jaar?

Business Insider keek naar de prestaties van spaargeld, obligaties, aandelen, grondstoffen, vastgoed en cryptovaluta in de periode tussen 31 december 2019 en 18 december 2020.

Wat blijkt? De bitcoin, zilver en goud zijn de winstgevendste beleggingen tot nu toe in 2020, terwijl een investering in Europese aandelen beleggers met een verlies van bijna 5 procent opzadelde.

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het jaar natuurlijk nog niet afgelopen is en de handel in veel activa tot en met de oudejaarsdag doorgaat. Een doorbraak in de Brexit-onderhandelingen of meer nieuws over de nieuwe variant van het coronavirus kunnen nog vóór 2021 voor een flinke opschudding zorgen.

Hieronder een overzicht van het rendement van verschillende beleggingscategorieën in euro's sinds begin van het jaar:


Spaargeld: geen rendement

Met spaargeld op de bank kon je in de afgelopen negen maanden vrijwel niets verdienen. De gemiddelde spaarrente voor deposito's die vrij opneembaar zijn, bedroeg in deze periode 0,046 procent. Eind oktober lag deze rente op 0,04 procent, blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank.

Dus met enkele tienduizenden euro's op de spaarrekening kon je in het beste geval een paar tientjes aan rendement ontvangen. Het voordeel is wel dat je geen cent hebt verloren in een zeer turbulent jaar.

Dat laatste geldt overigens alleen voor kleine spaarders. Ben je een grote spaarder, dan is de kans groot dat je wel door de negatieve spaarrente bent getroffen die veel banken onlangs hebben ingevoerd.


Obligaties: redelijk rendement, ondanks lage rente

Obligatieleningen hebben tot nu toe een redelijk jaar gehad, ondanks de lage rentes. Bij obligaties bestaat het rendement uit de combinatie van de ontvangen rente en de prijsontwikkeling. Die twee bewegen tegengesteld. Als rentes dalen, stijgen de prijzen van obligaties. Kijk hier om te begrijpen hoe dat precies werkt.

Het effectieve rendement van obligaties, dus de combinatie van de ontvangen rente (couponrendement) en het koersresultaat, varieert in de eurozone van 1,7 procent bij bedrijfsobligaties met een goede kredietwaardigheid tot 4,7 procent bij staatsobligaties.

De zwakke economische vraag als gevolg van de coronapandemie zorgt in Europa voor lagere prijzen van producten en diensten. Het prijspeil in de eurozone werd in de zomer zelfs negatief. Een lage inflatie of een inflatie onder nul heeft een stuwend effect op obligatieprijzen.

Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank een noodsteunprogramma in het leven geroepen dat vorige week verder uitgebreid is. Daarmee wordt in totaal voor 1.850 miljard euro aan obligaties opgekocht. Dat zorgt voor extra vraag naar vastrentende waarden in de eurozone en stuwt eveneens de obligatieprijzen.

Verder zorgde het Europese akkoord over het coronaherstelfonds en de meerjarenbegroting in de EU deze zomer voor een toename van vertrouwen. Beleggers zien minder risico's in staatsobligaties van Italië of Spanje, omdat die zwakkere lidstaten op subsidies en goedkope leningen kunnen rekenen.

Vanwege de verzwakking van de dollar (min 8,5 procent tegen de euro dit jaar) loonde het voor Europese beleggers minder om in obligaties gedenomineerd in dollars te beleggen. Dat is ook de reden waarom het rendement van overheidsobligaties in ontwikkelde landen (G7) in euro's negatief uitkomt.


Aandelen: groot verschil tussen Europa en VS

Wereldaandelen presteerden dit jaar per saldo iets beter dan wat gebruikelijk is voor dit type belegging in de afgelopen tien jaar.

Een mandje van wereldwijde aandelen bracht medio december een rendement van 11 procent op sinds het begin van het jaar. Wel waren er sterke regionale verschillen.

Zo vallen Europese aandelen, waarvoor we de STOXX Europe 600-index namen, op met een verlies van bijna 5 procent. Europa heeft relatief veel beursgenoteerde zwaargewichten die last hebben van de coronacrisis, zoals energiereuzen en banken. Verder hebben veel Europese bedrijven hun dividenden verlaagd, wat niet goed valt bij beleggers.

Amerikaanse aandelen doen het verhoudingsgewijs veel beter. De brede S&P 500-index staat na ruim negen maanden op een plus van 5 procent. Deze prestatie kan in belangrijke maten worden toegeschreven aan zwaargewichten in de techsector zoals Amazon, Apple en Facebook. Die blijven groeien en profiteren van het toegenomen belang van internet en thuiswerken in de coronacrisis. Daarnaast zijn beleggers de laatste tijd ook in de ban van value-aandelen.

De Nederlandse aandelen, opgenomen in de AEX-index, deden het met 3,4 procent het overigens veel beter dan de Europese tegenhangers.

Wij hebben overigens bij de berekening van aandelenrendementen dividenden eruit gelaten, omdat die gegevens niet voor alle indices beschikbaar waren.


Grondstoffen: goud en zilver schieten omhoog

Bij grondstoffen hebben we gekeken naar twee populaire edelmetalen: goud en zilver. Beide hebben een voortreffelijk jaar gehad met respectievelijk rendementen van 13 procent en 33 procent.

De reden daarvoor is dat beleggers in goud en zilver aantrekkelijke alternatieven zien in turbulente tijden. Beide edelmetalen zijn beperkt beschikbaar, waarbij goud vaak wordt gezien als een vluchthaven, terwijl zilver meer industriële toepassingen kent.

Het is overigens belangrijk om te weten dat de zilverprijs veel volatieler is dan de goudprijs.


Vastgoed: je huis is meer waard geworden

De huizenmarkt in Nederland blijft als een tierelier lopen. In het derde kwartaal meldde makelaarsclub NVM de sterkste stijging van de woningprijzen in twintig jaar.

De opwaartse trend hield ook in het slotkwartaal aan. In november zijn koopwoningen in Nederland gemiddeld bijna 9 procent in prijs gestegen, vergeleken met een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De prijsstijging was daarmee iets beperkter dan in oktober, toen huizen nog het sterkst in prijs opliepen in bijna twee jaar.


Cryptovaluta: bitcoin straalt in 2020

De bitcoin komt met een rendement van bijna 194 procent als sterkst presterende belegging uit de bus.

De belangrijkste cryptovaluta ter wereld wint aan populariteit doordat grote bedrijven als PayPal er meer interesse in tonen. Dat voedt de hoop dat de virtuele munt voor het grote publiek interessanter wordt.

Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zoveel geld voorhanden dat er ook steeds meer geld in risicovollere investeringen wordt gestoken.

Verder is de bitcoin extra populair in een turbulent jaar zoals 2020. Fans van de bitcoin zien in de cryptomunt een soort alternatief voor goud en denken dat de virtuele valuta kan dienen als waardevaste belegging.

Daar staat tegenover dat de bitcoin een historie heeft van wilde koersschommelingen, waarbij de waarde sterk kan fluctueren.

Lees meer over beleggen: