In Nederland is er in oktober een tekort aan virusremmer remdesivir, die in ziekenhuizen wordt gebruikt voor ernstig zieke coronapatiënten.
Door de stijging van het aantal coronapatiënten in Nederland kan het aanbod de vraag naar remdesivir niet bijhouden.
Remdesivir is één van de medicijnen waarmee de Amerikaanse president Donald Trump behandeld wordt tegen Covid-19.
De virusremmer remdesivir is sinds zondag niet meer leverbaar aan ziekenhuizen. De voorraad die het RIVM voor Nederland beheerde, is op.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) bevestigde een bericht daarover van het Financieele Dagblad. Het medicijn wordt gebruikt bij ernstig zieke coronapatiënten.
Het RIVM krijgt dinsdag weer een levering. De nieuwe voorraad moet voldoende zijn voor enkele dagen, afhankelijk van het aantal patiënten in ziekenhuizen dat wordt behandeld voor ernstige coronaklachten.
Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het gaat om 1.169 doses. Per dag zijn nu ongeveer 400 doses nodig. Volgende maand is er maar verwachting weer voldoende voorraad van de virusremmer. Er loopt al een aanvraag voor een nieuwe levering.
De Europese Commissie heeft het middel centraal ingekocht voor de EU-landen. VWS heeft de laatste weken volgens de woordvoerder al steeds aangeklopt bij de commissie, omdat de voorraad van het RIVM snel slonk in verband met het stijgende gebruik van de virusremmer. De afgelopen weken loopt het aantal coronapatiënten in Nederland snel op.
De ziekenhuizen hebben zelf geen voorraad remdesivir in huis. Ze moeten het middel bestellen bij het RIVM als ze dat nodig hebben. De woordvoerder weet niet hoeveel remdesivir er in Brussel is besteld voor Nederland. Hij wijst erop dat er wereldwijd een tekort is aan het middel, omdat de vraag groter is dan het aanbod.
De producent van remdesivir, de Amerikaanse farmaceut Gilead, meldde vorige week nog dat het "hard werkt om de productie op te voeren". In de Verenigde Staten kan het bedrijf inmiddels genoeg doses leveren.
Gilead herhaalde in die verklaring nog eens dat het erop rekent deze maand in de wereldwijde vraag te kunnen voorzien. Het bedrijf heeft contracten gesloten met andere ondernemingen, zoals met branchegenoot Pfizer in augustus, om het medicijn op grotere schaal te produceren.
De Amerikaanse overheid besloot eind juni 500.000 doses remdesivir op te kopen, het overgrote deel van de productie in de drie maanden die volgden. Voor de rest van de wereld bleef daardoor niet veel over.
Door de productiegroei hoopt Gilead voor het einde van dit jaar genoeg remdesivir te maken om 2 miljoen coronapatiënten te behandelen.
Trump krijgt behandeling met remdesivir
Remdesivir is één van de medicijnen die de Amerikaanse president Donald Trump krijgt, sinds afgelopen week bekend werd dat hij Covid-19 heeft.
Maandagavond verliet Trump na een verblijf van drie dagen het Walter Reed-ziekenhuis in Washington. Volgens zijn artsen is hij voldoende hersteld om uit het ziekenhuis ontslagen te worden en verder behandeld te worden in het Witte Huis.
Trump hoort als oudere man met overgewicht tot een risicogroep waarbij de kans op ernstige complicaties groter is. Tegelijk krijgt de Amerikaanse president een vorm van zorg die voor de meeste gewone Covid-patïenten in de wereld niet is weggelegd.
De president wordt voortdurend getest en is behandeld met onder meer bloedplasma, remdesivir en het medicijn dexamethason.
Amerikaanse artsen die niet betrokken zijn bij de behandeling van Trump, wijzen erop dat de president schijnbaar preventief in de vroege fase van zijn ziekte extra zware medicijnen krijgt. De hoop is dat hiermee wordt voorkomen dat Trump ernstig ziek wordt van het coronavirus.