De Algemene Rekenkamer heeft flinke kritiek op de Belastingdienst, Defensie en Veiligheid en Justitie. De controleur van het Rijk heeft hier “ernstige onvolkomenheden” aangetroffen.
Dat zei president Arno Visser van Rekenkamer woensdag bij zijn oordeel over de uitgaven van de ministeries over 2015.
De fiscus kampt met ICT-problemen, bij Defensie is de operationele gereedheid verder afgenomen en Veiligheid en Justitie blijft problemen houden met het financiële beheer, aldus Visser die zijn rapporten woensdag aan de Tweede Kamer aanbood. “Pogingen om daar grip op te krijgen zijn tot dusver onvoldoende succesvol.” In het verleden oordeelde de Rekenkamer ook vaak hard over deze taken van de overheid.
Aanpak ICT-systemen fiscus
Volgens Visser staat bij het leger te veel materieel stil. Slecht 59 procent van de eenheden behaalde vorig jaar de operationele doelen. “Dat is gezien de internationale context ernstig.” Bij de fiscus schiet de aanpak van de grote ICT-systemen niet op. Hij waarschuwt de Kamer dan ook goed na te denken over nieuwe veranderingen van het belastingstelsel.
Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Bijna 99,7 procent van de uitgaven van de ministeries zijn rechtmatig en met dit hoog percentage scoort ons land “in historisch en internationaal opzicht goed”. Ook is de bedrijfsvoering van de ministeries “significant” verbeterd.
Betere organisatie
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei "zich zeer bewust'' te zijn van de problemen en dat "daaraan gewerkt'' moet worden. De oplossing zit ook voor Dijsselbloem niet altijd in "meer geld'', maar ook vaak in een betere organisatie. Het heeft volgens hem weinig zin meer geld te pompen in een organisatie die niet goed functioneert.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie is het met de Rekenkamer eens dat op het onderdeel financieel beheer/controle "verdere verbetering nodig'' is. "Daartoe zijn ook al de nodige maatregelen genomen'' op het departement. Er moet nadrukkelijk worden gekeken naar onder meer "verkleining van de afstand tussen departement en uitvoeringsorganisaties".
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl