De bezuinigingsplannen van een half miljard euro op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken zijn niet voldoende onderbouwd. Het ministerie van Volksgezondheid moet eerst meer en beter onderzoek doen naar de haalbaarheid van de bezuiniging die over twee jaar in moet gaan.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport over de regionale verschillen in het zorggebruik van ouderen en chronisch zieken van de Algemene Rekenkamer samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het rapport maakt gehakt van de bezuinigingsplannen. “Wij concluderen dat het ministerie nog onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten heeft om de ingeboekte besparing te realiseren”, staat in het rapport.

Het ministerie van Volksgezondheid wil vanaf 2017 structureel 500 miljoen euro bezuinigen op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken. Dat moet bereikt worden met doelmatiger en efficiënter werken.

Besparingen moeilijk haalbaar

Het rapport concludeert echter dat regionale verschillen in zorggebruik vooral verklaard worden door leeftijd en de samenstelling van het huishouden. “Zo is bijvoorbeeld te zien dat in de regio’s Drenthe en Zeeland het daadwerkelijke zorggebruik wel een stuk hoger is dan gemiddeld, maar dat dit verschil teniet gedaan wordt wanneer rekening wordt gehouden met het aantal ouderen dat hier woont.”

Bildschirmfoto 2015-06-09 um 20.50.57

Dan zijn er volgens de Rekenkamer ook nog niet verklaarde verschillen, waar aanvullend onderzoek naar zou moeten komen. "Daardoor is ook niet bekend óf en hoe de gewenste besparing via het terugdringen van regionale verschillen in het zorggebruik is te behalen."

Zorgtaken naar gemeenten

Voor het rapport is gekeken naar cijfers over 2012, ruim 582.000 mensen ontvingen toen door de overheid gefinancierde zorg. Sinds dit jaar zijn de zorgtaken niet langer in handen van de overheid maar van de gemeenten. "Nu er vanaf 1 januari 2015 meer partijen betrokken zijn bij de langdurige zorg is het nog belangrijker dat al deze partijen dezelfde taal spreken (standaardisering)."

Lees ook de opinie van Z24's Sandra Phlippen: Hoe gemeentes mogen knutselen met de meest kwetsbaren

De overheveling van de taken zorgt tot nu toe voor de nodige problemen, zoals de chaotische uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). De Rekenkamer ondervond ook dat de uitvoeringsorganisaties bij de registratie van gegevens verschillende definities hanteren en bepaalde gegevens niet registreren.

'Van Rijn moet opnieuw kijken naar besparing'

SP en CDA vinden dat er nieuw onderzoek moet komen naar de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en chronisch zieken. Ze sluiten zich daarmee aan bij de Algemene Rekenkamer.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat de zorgbesparing wel goed is onderbouwd. Het rapport is geen reden om de plannen stop te zetten of nader tegen het licht te houden. Wel neemt hij de aanbeveling over om meer onderzoek te doen naar de zorgvraag.

Wat de SP betreft, gaan de bezuinigingen sowieso van tafel. SP-Kamerlid Renske Leijten wil nog voor de zomer een debat over de kwestie. Ze wil dat er op een andere manier geld wordt bespaard in de zorg, door de administratieve rompslomp en ict-verspilling aan te pakken.

Mona Keijzer van het CDA vindt het te makkelijk dat Van Rijn de kritiek steeds naast zich neerlegt. "Het is storend dat hij altijd zegt dat de ander het niet heeft begrepen.'' Ook Leijten hekelt die houding. "Het laat ook zien dat Van Rijn een kille boekhouder is, die alleen maar zijn bezuiniging wil halen en niet kijkt naar de inhoud."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl