De Europese Commissie zou naar verluidt hebben besloten dat reizigers hun geld moeten kunnen terugkrijgen als de reis niet doorging door de coronacrisis.
Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen bieden tot nu toe veelal vouchers aan die later ingeleverd kunnen worden.
Twaalf landen, waaronder Nederland, hebben de EU gevraagd dit tijdelijk toe te staan. Het Consumentenrecht schrijft namelijk voor dat terugbetaling ook mogelijk moet zijn.
De Europese Commissie maakt woensdag rond het middag uur officieel haar besluit bekend.
De Europese Commissie wil naar verluidt dat reizigers hun geld moeten kunnen terugkrijgen als hun vakantie in het water is gevallen door de coronacrisis.
Dat meldt het AD die het conceptplan van de Commissie heeft ingezien. De Commissie maakt woensdagmiddag officieel haar besluit bekend over de vouchers waarmee luchtvaartmaatschappijen hun klanten compenseren voor een vanwege de coronacrisis geannuleerde vlucht.
Twaalf landen, waaronder Nederland, hebben Brussel vorige maand gevraagd dit tijdelijk toe te staan. Volgens het Europees consumentenrecht moeten passagiers bij een geannuleerde vlucht kunnen kiezen tussen een vervangende vlucht of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen.
Omdat het vliegverkeer door het coronavirus wereldwijd nagenoeg is stilgevallen, is omboeken vrijwel onmogelijk en brengt terugbetaling veel maatschappijen in problemen. Daarom knijpt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) sinds maart een oogje dicht.
'Aantasting van rechten'
"Wat minister Cora van Nieuwenhuizen nu doet is een aantasting van de rechten die je als reiziger hebt. Zij zegt gewoon dat de rechten van consumenten een pas op de plaats moeten maken om KLM te redden en dat mensen maar naar de rechter moeten stappen als ze het daar niet mee eens zijn", zegt Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond tegen het AD.
De vouchers zijn onderdeel van een pakket over veilig transport en toerisme in coronatijden. Vicevoorzitter Margrethe Vestager, bijgestaan door vier commissarissen, presenteert na het middaguur een stappenplan voor de geleidelijke opheffing van grenscontroles en reisbeperkingen in de EU. Brussel is erop gebrand dat de EU-lidstaten, anders dan toen het longvirus Europa bereikte en de regeringen op eigen houtje actie ondernamen, de exit wel coördineren. De commissie stelt onder meer coronaprotocollen voor treinen, vliegtuigen en hotels voor.
Lees meer over reizen:
- Corendon biedt vanaf 26 juni vakantiereizen aan inclusief coronatest vooraf – maar dan kun je niet meer van het resort af
- Deze kaarten laten zien hoe hard de coronacrisis de luchtvaart raakt – in Europa nam het vliegverkeer met bijna 90% af
- KLM gaat in mei op 7 extra bestemmingen vliegen – passagiers moeten mondkapjes dragen