Hij is minder bekend dan Facebook’s Mark Zuckerberg. Maar niet voor niets gaat Reid Hoffman door voor één van de meest creatieve en succesvolle internetondernemers van de afgelopen vijftien jaar. Nu casht hij weer door de overname van LinkedIn door Microsoft.

In 2003 behoort Reid Hoffman tot de oprichters van LinkedIn, de netwerksite voor professionals die afgelopen jaar net geen 3 miljard dollar omzette. LinkedIn verdient vooral geld door de cv-profielen van gebruikers te gelde te maken bij bedrijven en recruiters.

Hoffman heeft, als mede-oprichter en één van de grootste aandeelhouders van LinkedIn,  een aandelenpakket met een waarde van bijna 2 miljard dollar na de beursgang van de zakelijke netwerksite in mei 2011.

In de jaren daarna bouwt Hoffman zijn belang af van 21,4 procent naar 10,9 procent op 31 maart van dit jaar, blijkt uit de documenten die zijn gedeponeerd bij beurswaakhond SEC. Daarmee verdiende hij honderden miljoenen dollars

Nu Microsoft ruim 26 miljard dollar op tafel legt voor LinkedIn kan Hoffman, de huidige toezichthoudende president-commissaris, zijn resterende belang verzilveren. De waarde daarvan is ruim 2,8 miljard dollar, bij een overnameprijs van 196 dollar per aandeel.

PayPal Maffia

LinkedIn is niet het enige succes van de voormalige filosofiestudent, die de afgelopen vijftien jaar een superieur gevoel ontwikkelde voor kansrijke internetstartups. Van filmpjessite YouTube, betalingssysteem PayPal en fotosite Flickr, tot Facebook. Steeds was Hoffman er in een vroeg stadium bij.

Hoffman maakt deel uit van de zogenoemde 'PayPal Maffia', een groep ondernemers en investeerders die bij de betaaldienst hun doorbraak beleefden. Naast Hoffman, die tussen 1998 en 2002 bij PayPal werkte, zijn dat onder meer Elon Musk, oprichter van Tesla en SpaceX, en Peter Thiel, de miljardair die onlangs een kruistocht is begonnen tegen de website Gawker.

Als PayPal in 2002 door marktplaatsexploitant Ebay wordt gekocht, verdient Hoffman naar schatting meer dan 10 miljoen dollar.

Investering in Facebook

Na zijn jaren bij PayPal steekt Hoffman niet alleen energie in LinkedIn, hij investeert ook in tal van startups. Zo was hij één van de eerste investeerders in Zynga, een spelletjessite die 4,5 jaar na de beursgang op 2,3 miljard dollar wordt gewaardeerd.

Markant wapenfeit is ook Hoffman's betrokkenheid bij Facebook, de sociale site met inmiddels meer dan 1,6 miljard gebruikers. In het boek The Facebook Effect schetst auteur David Kirkpatrick dat Hoffman degene is die Mark Zuckerberg in contact brengt met investeerder Peter Thiel, die hij nog kent uit zijn PayPal-tijd.

Thiel en Hoffman steken vervolgens elk 500 duizend dollar in Facebook. Bij de beursgang in 2012 verkoopt Hoffman een deel van zijn aandelen voor ruim 35 miljoen dollar.

Partner bij Greylock Ventures

Hoffman is naast zijn rol als angel investor ook partner bij durfinvesteerder Greylock Ventures, waar hij in 2010 in is gestapt. Greylock heeft ruim 2 miljard dollar onder beheer en bezit ook aandelen LinkedIn, waardoor Hoffman indirect nog eens profiteert van de miljardendeal met Microsoft.

"Vandaag is een baanbrekend moment voor LinkedIn. Ik zie grote mogelijkheden voor onze leden en klanten en kijk ernaar uit om deze nieuwe, gecombineerde business te steunen", aldus Hoffman, die maandag aangaf voor de overname te zullen stemmen.

Forbes heeft het geschatte vermogen van de 48-jarige Hoffman inmiddels aangepast, naar 3,8 miljard dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl