Een nieuwe iPhone kopen doet doorgaans pijn in de portemonnee. Gelukkig kan het ook goedkoper en milieuvriendelijker door voor een refurbished iPhone te kiezen.

Let wel op wat de verkoper zegt over de condities die ze aan de verschillende prijzen hangen.

Business Insider bekeek wat je zoal voor een bedrag tussen de 400 tot 600 euro kunt kopen.

Een nieuwe iPhone kopen doet doorgaans pijn in de portemonnee. Gelukkig kan het ook goedkoper en milieuvriendelijker door voor een refurbished iPhone te kiezen. Je bespaart hiermee niet alleen geld, je bent ook goed voor het milieu en zorgt voor minder e-waste.

Het nadeel? Je moet genoegen nemen met een gebruikt en/of gerepareerd toestel dat gereviseerd is voor nieuw gebruik. ‘Refurbished’ noemt men dat.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, je kunt refurbished telefoons niet vergelijken met het tweedehands aanbod dat je op bijvoorbeeld Marktplaats vindt. De iPhones die als refurbished worden aangeboden zijn doorgaans goed gecheckt en moeten voldoen aan een bepaalde standaard.

Ze worden onderworpen aan tests waarbij bijvoorbeeld de werking van de accu, de antenne en het scherm worden gecheckt. Functioneren deze niet goed genoeg, dan worden ze vervangen voordat de telefoon verkocht wordt. Met refurbished kan je er dus vanuit gaan dat het toestel dat je koopt technisch 100 procent in orde is. Mogelijk is deze qua uiterlijk iets minder. 

Omdat deze manier van een ‘nieuwe’ telefoon kopen steeds populairder wordt, doken we in de wereld van de refurbished iPhones. We bekeken wat je zoal voor een bedrag tussen de 400 tot 600 euro kunt kopen. Een budget waarmee de nieuwste iPhones buiten bereik zijn.

Om het enigszins overzichtelijk te houden hebben we gekozen om alleen de telefoons die het label “als nieuw” hebben mee te nemen. Dit omdat de toestellen dan vrijwel vrij zijn van gebruikssporen. Hierdoor kunnen we deze goed vergelijken met een nieuwe telefoon. Daarnaast gaan we er vanuit dat er maar weinig mensen zijn die een telefoon willen kopen die vol deuken en krassen zit.

Hieronder een overzicht van telefoons die binnen deze classificatie passen

Zoals je ziet lopen de prijzen per aanbieder nogal uiteen. Dat is waarschijnlijk niet zonder reden, want er valt iets op in de condities die de verkopers de telefoons geven. Zo is de ‘als nieuw’-conditie niet overal hetzelfde gedefinieerd. Bij de ene verkoper betekent dit dat de telefoon in eerste opzicht als nieuw oogt. Daarmee bedoelen ze dat eventuele krasjes nagenoeg onzichtbaar zijn en dat de telefoon vrij is van gebruikssporen. Andere verkopers nemen het wat ruimer met deze aanduiding en stellen dat kleine krasjes en lichte gebruikssporen te verwachten zijn.

Let dus goed op wat de verkoper zegt over de verschillende condities die ze aan de verschillende prijzen hangen. Het kan daardoor lijken dat de ene aanbieder goedkoper is dan de andere, terwijl de duurdere telefoon misschien in een betere staat verkeert. Met andere woorden: vergelijken loont.

Om dit grijze gebied iets minder grijs te maken, gebruiken enkele verkopers de aparte categorie “nieuwstaat.” Hierbij gaat het in alle gevallen om telefoons die visueel niet van nieuw te onderscheiden zijn. Aanbieder Mobico gaat een stap verder en zegt dat het hier in enkele gevallen zelfs gaat om nieuwe telefoons.

Refurbished iPhone: lange garantie is een fijn idee, maar niet zaligmakend

Een groot voordeel van een refurbished iPhone kopen tegenover een nieuwe of een tweedehands van iemand anders, is dat de verkopers riant zijn met het uitdelen van garantie. In de meeste gevallen krijg je twee jaar garantie op je aankoop, in sommige gevallen zelfs drie jaar.

Onder de garantie vallen meestal niet de slijtage-onderdelen of bekende mankementen. Wel zien we vaak terugkomen dat defectieve of slecht presterende accu’s gratis vervangen worden. Een fijn gevoel, want deze verliezen vaak snel capaciteit na enkele jaren gebruik. Hierdoor kan een iPhone minder presteren.

Foto: Tyler Lastovich/ Unsplash.com
Foto: Tyler Lastovich/ Unsplash.com

Je zou daarom ook kunnen stellen dat het preventief vervangen van de accu door de verkoper een goede stap zou zijn. Helaas is dit geen standaard procedure. Accu’s worden goedgekeurd als ze boven de 80 of 85 procent van hun originele capaciteit kunnen vasthouden. Daarmee ondersteunen ze namelijk de piekprestaties van de iPhone waarin ze zitten.  Alleen als de accu voor verkoop onder deze waardes presteert, zal hij vervangen worden. 

Oudere iPhone-modellen zijn krachtiger dan je denkt

Zoals je kunt zien in de bovenstaande tabel valt het reuze mee hoe oud de iPhones zijn die aangeboden worden tussen de 400 en 600 euro. Zeker in het geval van de iPhone 11 die amper twee jaar geleden op de markt verscheen. Het is goed om rekening te houden met het feit dat technologische vooruitgang voor mobiele telefoons de laatste jaren lang niet zo snel ging als voorheen. 

Het verschil tussen de snelheid van chipsets in de aangeboden telefoons is bijvoorbeeld amper te merken. Qua kloksnelheid schelen de Apple A12 Bionic en A13 Bionic iets meer 10 procent van elkaar. De nieuwste A14 Bionic is nog geen 10 procent sneller dan zijn voorganger.

Tussen de A12 (2,6 Ghz) en A14 (3,1 Ghz) zit dus effectief ongeveer 20 procent snelheidsverschil. Je zult dus niet snel het gevoel hebben dat je met een langzame iPhone zult rondlopen.

In de gekozen prijscategorie valt op dat de specificaties heel dicht op elkaar liggen. Het lijkt vooral een keuze te zijn tussen (aantal) camera’s en schermgrootte.

Als we alles tegen elkaar afwegen dat komt een refurbished Apple iPhone 11 als beste keuze naar boven. Hij heeft de combinatie van krachtige processor, veel werkgeheugen en heeft de nieuwere camera hard- en software. Het scherm wint het niet van die van de iPhone Xs en Xs Max, maar de gemiddelde gebruiker zal dit verschil niet opmerken. Daarnaast is hij het meest ‘toekomstproof’ van alle modellen en kan je met de 11 makkelijk nog een jaar of twee toe.

Ook prijstechnisch doet hij het bovengemiddeld. Het verschil loopt al snel op naar rond de 150 euro tussen nieuw en refurbished. Voor de meeste andere modellen ligt dit eerder tussen de 50 en 100 euro.

Terzijde: ja, we hebben gezien dat het verschil tussen de nieuw en refurbished-prijzen van de Xs-modellen groter is, maar hier gaat het om uitzonderingen die MediaMarkt toevallig nog op voorraad heeft. Ook is het onwaarschijnlijk dat een iemand die opzoek is naar een nieuwe iPhone dit soort bedragen voor een verouderd model gaat neertellen terwijl hij of zijn voor hetzelfde geld een beter en nieuwer toestel kan kopen.

Foto: Crystal Cox/Business Insider Apple's iPhone 11
Foto: Crystal Cox/Business Insider Apple's iPhone 11

Consumentenbond minder positief over refurbished iPhones

In 2018 deed de Consumentenbond onderzoek naar refurbished iPhones. Destijds was de conclusie dat in de meeste gevallen het kopen van een gereviseerd toestel niet de moeite waard was. Het prijsverschil kwam gemiddeld op 72 euro uit en enkele modellen waren zelfs duurder dan de nieuwe varianten (kwamen wij ook tegen bij de iPhone 12).

Ook vond de Consumentenbond het vreemd dat accu’s niet preventief vervangen worden en kwamen ze veel telefoons tegen die niet aan de kwaliteitsindicatie voldeden. Deze hadden dus meer gebruikssporen dan vooraf was verteld.

Nu is er in de tussentijd het keurmerk Refurbished in het leven geroepen door brancheorganisatie Techniek Nederland. Veel verkopers van refurbished-artikelen hebben zich hierbij aangesloten, waardoor je als klant de garantie krijgt dat je een degelijk product koopt. Maar dat wil niet zeggen dat aanbieders zonder keurmerk minder presteren, want zoals Techniek Nederland het zelf zegt: “Wij kunnen alleen garanderen dat de bedrijven die bij ons zijn aangesloten zich houden aan de afspraken, we hebben geen zicht op wat anderen doen.”

Koop je bij een webshop zonder keurmerk, onthoud dan dat je altijd 14-dagen bedenktijd hebt op je aankoop. Klopt er dus iets niet aan je refurbished iPhone, stuur hem dan zo snel mogelijk terug.

LEES OOK: Steve Jobs onthulde in 2007 de eerste iPhone – zo slecht was dat model eigenlijk