Het investeringsfonds van Coca-Cola steekt geld in een Nederlandse startup die plastic flessen efficiënter zegt te kunnen recyclen.
In de testfabriek in het Drentse Emmen worden de polymeren net genoeg afgebroken om de onzuiverheden eruit te halen.
Daarna kan er weer materiaal van gemaakt worden, zonder dat er een energieverspillende techniek gebruikt wordt die het plastic veel verder afbreekt.
Als het project een succes wordt, is Coca-Cola direct hoofdafnemer van het gerecyclede PET.
Coca-Cola investeert via zijn Europese investeringstak in de Nederlandse recycling startup CuRe Technology. Dat bedrijf werkt aan een technologie om PET-flessen te recyclen.
Het proces van CuRe Technology moet flessen die op de afvalberg terecht komen recyclen tot nieuw verpakkingsmateriaal. Dat gebeurt in een experimentele fabriek in Emmen. Daar worden de polymeren ‘net genoeg’ afgebroken om er nieuwe hoogwaardige gerecyclede PET (rPET) van te maken.
De CuRe testfabriek is een initiatief van Cumapol, DSM-Niaga, Morssinkhof, DuFor en hogeschool NHL Stenden. Volgens het bedrijf is het proces efficiënter dan bestaande recyclingmethodes en draagt het daarom bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
Het consortium richt zich in eerste instantie op ‘moeilijk te recyclen‘ ondoorzichtige PET-varianten.
In 2025 wil Coca-Cola alle verpakkingen inzamelen
Zodra de techniek verfijnd is moet de lijn in de fabriek uitgebreid worden. De techniek van CuRE moet dan bijdragen aan de ambitie van Coca-Cola om alleen nog maar flessen op basis van gerecycled PET te gebruiken. Volgens CuRE gebruikt het drankenbedrijf zo'n 200.000 ton van dergelijke polymeren per jaar voor verschillende soorten verpakkingen.
Coca-Cola wil in West-Europa tegen 2025 alle verpakkingen inzamelen. Het bedrijf wil er dan voor zorgen dat alle verpakkingen volledig recyclebaar zijn. Volgens het bedrijf zelf bestaan in Nederland de PET-flessen van Coca-Cola nu al voor meer dan 50 procent uit gerecycled plastic.
Van merken als Chaudfontaine en Fuze Tea worden de flessen zelf al geheel uit gerecycled materiaal gemaakt.
In de pilotfase werd de recyclingfabriek gesteund door subsidies van de Europese Unie en de drie Noordelijke provincies. De nieuwe investering van Coca-Cola moet het project een boost geven en verder versnellen.
"Met de investering van CCEP Ventures kunnen we onze ambitie om een energiezuinige oplossing te creëren voor de oneindige recycling van polyester, sneller realiseren", zegt Josse Kunst, COO van CuRe.
Als het project commercieel rendabel is, zal Coca-Cola European Partners ook de hoofdafnemer van het nieuwe gerecyclede PET worden.
Hoeveel geld het investeringsfonds van de frisdrankengigant in het project stopt, is niet bekendgemaakt.