Luchtvaartorganisatie IATA wist medio december al te melden dat de luchtvaartmaatschappijen over 2010 een recordwinst van ruim 11 miljard euro in de boeken konden bijschrijven. Nog diezelfde maand meldden de havens van Rotterdam en Antwerpen dat zij in 2010 een recordaantal goederen hadden overgeslagen. De Nederlandse tuinbouwsector verraste begin dit jaar met de grootste productiewaarde tot nu toe behaald over het afgelopen jaar.
Nu het cijferseizoen is losgebarsten, lijkt het erop dat alle seinen op groen staan. In Nederland opende ASML het bal met een recordomzet van 4,5 miljard euro en recordwinst van 1 miljard euro. In de VS kwamen computerreus IBM en gadgetkoning Apple met recordwinsten en omzetten. Maar ook horlogemaker Swatch kende niet eerder zo’n goed jaar als 2010.
De vraag
Analisten denken dat er nog wel meer in het verschiet ligt. Chipmachinefabrikant ASML heeft bijvoorbeeld een sterk orderboek, benadrukt analist Philip Scholte van Rabobank. Het bedrijf profiteert van de grote vraag naar chips voor smartphones en tabletcomputers. De populariteit van deze nieuwe producten is ‘gigantisch’.
Bovendien is de vraag veel sneller hersteld dan gedacht. ,,Mensen zijn weer gaan uitgeven. Daar komt bij dat veel bedrijven tijdens de economische crisis flink in de kosten hebben gesneden. Als de vraag dan aantrekt, komt de winst heel snel terug”, ziet ook analist Niels de Zwart van ING commercial banking. ,,De tablets zijn belangrijk als drijfveer voor de hele elektronica-industrie. ASML is daardoor nu bijna monopolist. Alle vraag komt daar terecht.”
Prijsdalingen
Door prijsdalingen zijn deze producten ook voor steeds meer mensen bereikbaar. Veel vraag komt bijvoorbeeld vanuit de opkomende economieën. ,,Ook dat is een belangrijke drijfveer voor de huidige groei'', aldus Scholte.
Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf merkt nog weinig van het herstel en blijft sterk achter bij de internationale multinationals. Dat komt omdat de grote concerns vooral profiteren van de opleving van de wereldeconomie en de mkb'ers het moeten hebben van de nog altijd kwakkelende binnenlandse markt. Het mkb heeft vorig jaar nauwelijks groei laten zien, na een krimp van 6 procent in 2009. Toch wordt voor dit jaar wel een kleine groei van 1,8 procent verwacht.
Profiteren
,,Grote bedrijven profiteren van het herstel van de wereldeconomie en het mkb is sterk afhankelijk van de consumentenbestedingen die nog altijd achterblijven. Dat komt omdat het besteedbaar inkomen onder druk blijft staan en door de aanhoudende onzekerheid'', aldus een woordvoerder van MKB Nederland.
Een andere reden waarom de resultaten van mkb'ers flink zijn achtergebleven bij de grote ondernemingen is omdat de multinationals de laatste jaren fors hebben gesnoeid in het personeelsbestand door de crisis. ,,Het mkb heeft het personeel voor een groot deel vastgehouden'', stelt de zegsman.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl