Chipmachinefabrikant ASML heeft vorig jaar een recordomzet van 5,9 miljard euro behaald, een kleine 12 procent meer dan in 2013. De nettowinst nam met bijna 18 procent toe tot 1,2 miljard euro.
Dat maakte het Veldhovense technologiebedrijf woensdag bekend.
In het vierde kwartaal verkocht ASML dertig machines, waarmee de opbrengsten uitkwamen op 1,5 miljard euro, 13 procent meer dan een jaar eerder en boven de prognose die het bedrijf zelf had gegeven. Onder de streep bleef in de laatste periode van het afgelopen jaar 305 miljoen euro over, tegen 244 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2013.
Het goede vierde kwartaal gaat volgens topman Peter Wennink niet ten koste van het eerste kwartaal. “De eerste zes maanden van 2015 zien er ook zeer sterk uit”, zei hij in een toelichting. Hij wees daarbij op de sterke orderportefeuille, die in het afgelopen kwartaal dankzij 1,4 miljard euro aan orders aandikte tot 2,8 miljard euro.
Geen nieuwe orders EUV-systemen
Volgens analist Robin van den Broek van ING zien de kwartaalcijfers en vooruitzichten van ASML op de korte termijn er goed uit. Enige punt van zorg is de wat zwakkere orderinstroom van de kant van producenten van geheugenchips. "Dat kan na de eerste jaarhelft een probleem worden", zei hij.
Ook het ontbreken van nieuwe orders voor EUV-systemen is wat teleurstellend, nadat het bedrijf in november had laten weten dat TSMC twee productiemachines met die technologie heeft besteld. "Je zou toch hopen dat andere klanten er dan ook op springen'', zei Van den Broek. "Ik had graag een Samsung of Intel teruggezien in het orderboek voor EUV."
Eerste helft 2015 positief
Analisten van Rabobank noemden de cijfers sterker dan verwacht, zowel qua omzet als winst. ASML verscheepte 35 machines in het vierde kwartaal, een kwart meer dan de markt had voorzien. Juist in het geheugensegment was de verkoop sterker dan verwacht. Ook de vooruitzichten voor de eerste jaarhelft verrassen in positieve zin, aldus Rabo.
Theodoor Gilissen wees onder meer op de omzetverwachting voor het lopende kwartaal. "1,6 miljard euro is 100 miljoen euro meer dan in het zeer sterke vierde kwartaal en de marge komt uit op 47 procent. Dat is beter dan wij hadden verwacht.'' Het effectenhuis, dat "positief verrast is over het sterke resultaat en de uitstekende vooruitzichten voor de eerste helft van 2015" zal waarschijnlijk zijn taxaties en het koersdoel verhogen.
Kwart jaarwinst dividend
ASML wil zijn aandeelhouders een dividend van 0,70 euro per aandeel betalen, wat neerkomt op ruim een kwart van de totale jaarwinst. Daarnaast wil het bedrijf de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan aandelen terugkopen.
De omzet in het lopende kwartaal schat ASML in op 1,6 miljard euro. Daarop wordt naar verwachting een brutomarge gemaakt van 47 procent, waar die in het vierde kwartaal 44 procent bedroeg.
Nieuwe commissarissen
Het bedrijf meldde verder dat het drie nieuwe commissarissen wil aanstellen, onder wie voormalig Philipstopman Gerard Kleisterlee. De andere genomineerden zijn Rolf-Dieter Schwalb, voormalig financieel directeur van DSM, en Annet Aris die door de centrale ondernemingsraad is voorgedragen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl