Het is waarschijnlijk het grootste crowdfundingsproject tot nu toe. Bijna 750.000 fans brachten meer dan 72 miljoen dollar bij elkaar om het ambitieuze computerspel ‘Star Citizen’ werkelijkheid te maken.

Via Kickstarter begon het inzamelen begin in 2012: de eerste ronde leverde 6 miljoen op. Maar de teller niet opgehouden met lopen, schrijft de Economist. ‘Star Citizen’ is het ambitieuze project van Chris Roberts, een gameontwikkelaar die in de jaren negentig zijn sporen verdiende met ‘Wing Commander’.

Star Wars met alles erop en eraan

Roberts belooft gameliefhebbers een compleet Star Wars-achtig universum, dat verschillende gamegenres in zich verenigt. Je kunt er ronddolen à la ‘first person shooter’, maar ook samen met andere internetgebruikers deelnemen aan missies. Tegen de trend in, is het spel bedoeld voor de pc.

Dat doet de fans kennelijk het water in de mond lopen. Ondanks dat hun geen aandeel in de winst wacht, geven ze grif. In ruil krijgen ze virtuele ruimteschepen in het spel, exclusieve toegang tot proefversies, t-shirts, etc. Op internetfora wordt bovendien druk meegepraat over de ontwikkeling, en worden ideeën aangedragen.

Compromisloos spel

Door de directe financiering door fans kan Roberts zijn creativiteit de vrije loop laten, zegt hij zelf. Hij heeft tegen de 200 voltijds medewerkers in dienst. Een deel van het publiek “wil niet de compromissen” die andere gamemakers moeten sluiten.

Maar begint dit project Roberts niet boven het hoofd te groeien? Sommige fans zijn daar bang voor. Het spel moet in 2016 uitkomen Roberts probeert de twijfels weg te nemen met voorpublicaties van delen van het spel. Zo konden gameliefhebbers al wat kleine gevechten in het spel uitvechten.

Hollywood, waar blijf je?

Roberts is ondertussen lyrisch over crowdfunding, schrijft VentureBeat. "We hebben een paradigmaverandering tot stand gebracht in financiering, ontwikkeling, communicatie, publicatie, en medezeggenschap, om beter aansluiting te vinden bij de aangesloten, delende, betrokken wereld van vandaag", zei hij begin deze maand.

Grote film- en televisieproducties moeten volgens hem serieus naar crowdfunding kijken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl