De rechtszaak tegen de van stalking beschuldigde Nederlandse Heleen Mees gaat op 10 maart beginnen.

Dat heeft de rechter in New York donderdag besloten. Het verzoek van Mees’ advocaat Ira London om de zaak te seponeren, werd verworpen.

De Nederlandse econoom en publicist is door haar voormalige minnaar Willem Buiter beschuldigd van stalking en intimidatie. Dat gebeurde nadat hun verhouding was beëindigd eind 2009.

Duizend e-mails en sms’jes

Naar verluidt stuurde Mees gedurende ruim een jaar duizenden e-mails en sms-berichten aan Buiter, onder meer met seksueel getinte inhoud. Ze benaderde ook de vrouw en kinderen van Buiter, die haar daarop vroeg om te stoppen met stalken. Mees ging echter door. Buiter deed daarop aangifte.

De getrouwde Buiter is een Amerikaans-Britse topeconoom van de Citigroup, van Nederlandse afkomst. Beiden wonen in New York.

Kruisverhoor Buiter

London noemde het "krankzinnig'' dat de motie tot verwerping is afgekeurd. Er werd geen reden voor gegeven.

Wel is de advocaat blij dat hij straks in de rechtszaak Buiter een kruisverhoor kan gaan afnemen. Volgens hem heeft Buiter eerder onder ede gelogen. Het is niet bekend wie verder als getuigen worden opgeroepen.

Borgsom betaald door loodgieter

London heeft in zijn verweerschrift gemeld dat Buiter en Mees tot in 2012 op verschillende manieren contact hielden. Ook nadat hij aangifte had gedaan, afgelopen zomer, zou hij contact met haar hebben gezocht.

Na de aangifte van Buiter zat de Nederlandse enkele dagen in de cel. Ze kwam op borgtocht vrij. Haar borgsom zou zijn betaald door een vrijgevige loodgieter.

Mees hield lippen op elkaar

Tijdens de korte zitting donderdag vroeg de openbaar aanklager of Mees schuld wilde bekennen. London antwoordde daar voor zijn cliënte ontkennend op.

Mees zelf zei niets in de rechtszaal en wilde ook daarbuiten niets kwijt. De eis van de aanklager is dat Mees 6 maanden in therapie gaat en daarna een jaar een soort proeftijd krijgt waarin ze zich goed moet gedragen.

De zaak was al enkele keren ter zitting geweest, in een voorprocedure.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl