Rechters grijpen, voorlopig zonder wettelijke basis, preventief in bij bedrijven die dreigen om te vallen om de kans op een doorstart te vergroten.
De economische crisis leidt tot recordaantallen faillissementen, vooral in de bouw en de detailhandel. Het kabinet en de Tweede Kamer studeren op mogelijkheden om bij bedrijven die het zeer zwaar hebben preventief al een bewindvoerder aan te stellen, die kijkt naar mogelijkheden voor een doorstart.
Maar een concreet voorstel voor aanpassing van de Nederlandse faillissementswetgeving wordt pas dit najaar verwacht.
Vroegtijdig werken aan doorstart
Rechters in Nederland stellen intussen vaker op eigen houtje een zogenoemde ‘stille bewindvoerder’ aan, die een doorstart van bedrijven moet voorbereiden. Dit is inmiddels bij minstens zestien grote MKB-bedrijven gebeurd, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.
Rechters bij Nederlandse arrondissementsrechtbanken werken volgens het FD min of meer volgens een procedure die in Groot-Brittannië wordt gehanteerd, waarbij een stille bewindvoerder op verzoek van het ondernemingsbestuur of één of meerdere schuldeisers wordt aangesteld.
Voorbeelden van het ingrijpen van stille bewindvoerders zijn de keten Schoenenreus en champignonteler Prime Champ waar stille bewindvoerders ervoor zorgden dat een groot deel van de werknemers zijn baan kon behouden.
Stille bewindvoerder
"De crisis wacht niet op Den Haag", geeft rechter Mincke Melissen van de Amsterdamse rechtbank aan tegenover het FD.
Een stille bewindvoerder die al actief is voordat uitstel van betaling een feit is, kan voorkomen dat reputatieschade, stakende leveranciers en weglopende klanten de waarde van een bedrijf doen verdampen. Als het faillissement een feit is, neemt doorgaans ook de kans op een doorstart sterk af.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl