Het opnemen van een concurrentiebeding in een tijdelijk contract heeft voor werkgevers vermoedelijk weinig zin meer. Werknemers met een overeenkomst voor bepaalde tijd kunnen overstappen naar de concurrent, zelfs als in het contract staat dat dit niet mag.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, in een zaak die was aangespannen door detacheringsbedrijf DPA.

De detacheerder wilde verhinderen dat een tijdelijke werknemer aan de slag ging bij concurrent Apai, waar hij meer kon gaan verdienen. In het contract van de werknemer was namelijk een concurrentiebeding opgenomen. Maar de rechter verklaarde het beding nietig.

Uitgebreide motivatie

Per 1 januari 2015 is het in principe niet langer toegestaan om een concurrentiebeding op te nemen in tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Daarmee wil minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken werkgevers stimuleren om sneller vaste contracten uit te delen, waarin een concurrentiebeding wel rechtsgeldig is.

Alleen bij zwaarwegende belangen mag de werkgever een tijdelijke arbeidskracht nog verhinderen dat een werknemer bij een concurrent aan de slag gaat. Daarbij komt de werkgever niet weg met een standaardbepaling; hij of zij moet uitvoerig motiveren waarom een concurrentiebeding voor specifiek die werknemer noodzakelijk is.

Dat had DPA in dit geval gedaan. De detacheerder investeert naar eigen zeggen veel tijd en geld in cursussen voor werknemers. Ook bestond de vrees dat de werknemer specifieke kennis van het bedrijf mee zou nemen naar de concurrent. Daarnaast claimde DPA dat het de werknemer een carrièreboost had gegeven door hem als startende consultant te detacheren bij Delta Lloyd. Van al die investeringen zou rivaal Apai nu de vruchten plukken.

Strikte interpretatie

Maar de rechter ging niet mee in die redenering. De werknemer heeft maar twee externe cursussen gevolgd, waarvan hij eentje al begonnen was voordat hij aan de slag ging bij DPA. Bovendien had de werknemer bij Delta Lloyd geen adviserende rol, maar had hij als taak "om klanten met beleggingsproducten te bellen en erop te wijzen dat het rendement mogelijk achterbleef bij het beleggingsdoel". Van zwaarwegende bedrijfsbelangen is daarom volgens de kantonrechter geen sprake.

Jurist Olav Wagenaar van DAS meent dat de rechter de wet vrij strikt heeft geïnterpreteerd. "Uit deze zaak blijkt wel dat je wel hele specifieke belangen moet hebben, wil je als werkgever zo'n beding mogen opnemen in een tijdelijk contract", zegt Wagenaar tegenover BNR. Hij verwacht daarom dat het concurrentiebeding uiteindelijk helemaal uit tijdelijke contracten zal verdwijnen.

Lees ook:
Voorbeeld arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (Ondernemer & Fiscus)
Voorbeeld arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (Ondernemer & Fiscus)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl