- Een rechter heeft zaterdag Musks ‘ministerie van overheidsefficiëntie’ de toegang ontzegd tot data die bij het Amerikaanse ministerie van Financiën worden bewaard.
- De zaak werd aangespannen door negentien staten die vinden dat president Donald Trump wetten heeft overtreden door Musks team toegang te verlenen tot de data.
- Een andere Amerikaanse rechter pauzeert het betaald verlof van zo’n 2200 medewerkers van hulporganisatie USAID.
- Lees ook: Democraten in de VS komen in verzet: het belangrijkste mikpunt is niet Donald Trump, maar… Elon Musk
Een rechter in New York heeft zaterdag Musks ‘ministerie van overheidsefficiëntie’ (DOGE) de toegang ontzegd tot data die bij het Amerikaanse ministerie van Financiën worden bewaard, meldt The Washington Post. Het gaat om persoonlijke en financiële gegevens van miljoenen Amerikanen. De zaak werd aangespannen door negentien staten.
Rechter Paul Engelmayer heeft het besluit genomen omdat hij vreest voor “onherstelbare schade”. Musk en zijn DOGE-team moeten ook alle gegevens verwijderen die ze sinds de inauguratie van Trump op 20 januari van de servers van het ministerie hebben gehaald. Het gaat om een voorlopige uitspraak die van kracht is totdat er een nieuwe rechtszaak op 14 februari over de kwestie wordt gehouden.
De negentien vooral door Democraten geleide staten vinden dat president Donald Trump en minister van Financiën Scott Bessent wetten hebben overtreden door Musks team toegang te verlenen tot de data.
Eerder spande een groep vakbonden al een soortgelijke zaak aan. Een rechter besloot donderdag dat maximaal twee medewerkers van Musks team toegang hebben tot informatie uit een belangrijk betaalsysteem van het ministerie waarin gegevens zitten van miljoenen Amerikanen.
Rechter pauzeert betaald verlof medewerkers van hulporganisatie USAID
Een andere Amerikaanse rechter pauzeert het betaald verlof van zo'n 2200 medewerkers van hulporganisatie USAID. Met de "tijdelijke" en "zeer beperkte" maatregel wil de federale rechter Carl Nichols de vakbonden die de zaak hadden aangespannen en de regering-Trump tijd geven hun argumenten beter uit te werken. Het is dan ook geen definitieve uitspraak van de eerder door Donald Trump aangestelde rechter.
Er werken ongeveer 10.000 mensen bij USAID, dat toezicht houdt op humanitaire en ontwikkelingsprogramma's in ongeveer 120 landen. Sinds zijn inauguratie heeft Trump de aanval geopend op de overheidsinstelling. Zo schortte hij de hulp die verleend wordt via USAID al met drie maanden op. Op Truth Social schreef Trump vrijdag nog - zonder daarvoor bewijs te leveren - dat de hulporganisatie "corrupt" is en "fraudeert" met overheidsgeld.
Het betaald verlof van de 2200 medewerkers zou vrijdagnacht (lokale tijd) ingaan. Elon Musk zet zich met zijn adviesorgaan DOGE ook in om USAID te ontmantelen. Vakbonden proberen dat via de rechter tegen te houden, omdat het "onherstelbare schade" kan aanrichten. Nichols zei dat hij besloot tot uitstel van het betaald verlof omdat zo'n pauze "vrijwel nul schade berokkent aan de overheid".
De regering-Trump liet eerder vrijdag weten dat ruim zeshonderd "essentiële medewerkers" van USAID hun baan zouden houden. Eerder deze week kregen medewerkers van de hulporganisatie in het buitenland te horen dat ze binnen dertig dagen terug moesten keren naar de Verenigde Staten. Alle tumult rondom USAID heeft volgens The Washington Post tot "grote verwarring" onder personeelsleden gezorgd.