Het akkoord over de loonstijging voor ambtenaren hoeft van de rechter niet van tafel. De kortgedingrechter in Den Haag heeft de eis van vakbond FNV om de afspraken ongeldig te laten verklaren donderdag afgewezen. FNV gaat in hoger beroep.

De kortgedingrechter in Den Haag deed donderdagmiddag uitspraak over de loondeal die de overheid in juli met vakbonden sloot. Het akkoord, dat voorziet in een loonstijging van 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro, werd in juli gesloten door de overheid met de bonden CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum.

FNV stemde destijds niet in en stapte naar de rechter om de gemaakte afspraken onderuit te halen. Het steekt FNV dat de loonsverhoging voor een deel uit de pot van pensioenfonds ABP wordt betaald. Volgens de bond raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.

FNV voerde aan dat bij het totstandkomen van het akkoord geen sprake was van open en reëel overleg. De rechter gaat hier niet in mee. In het vonnis wijst hij erop dat het onderhandelingsakkoord met de vereiste meerderheid van stemmen is genomen.

FNV strijdvaardig, CNV blij

De vicevoorzitter van FNV, Ruud Kuin, reageert strijdvaardig: “Wij gaan in hoger beroep, en willen daar de grootst mogelijke spoed op zetten, omdat de rechter met deze uitspraak achteraf de spelregels van ons overlegsysteem verandert”, zegt hij. De bond legt het akkoord later deze maand ook nog in een ‘referendum’ voor aan mensen met een pensioen bij ABP.

Vakbond CNV, die eerder wel instemde met het loonakkoord, is blij dat de rechter heeft bevestigd dat de deal geldig is. "Er is wekenlang door werkgevers en alle vakbonden onderhandeld over het loonakkoord. Nu is het de hoogste tijd dat de salarisverhoging eindelijk wordt uitbetaald'', benadrukt CNV.

Veel ambtenaren en mensen uit het onderwijs zitten al jaren op de nullijn. Het loonakkoord levert ze een loonsverhoging op van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro. Op basis van deze afspraak zijn afgelopen weken al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao's voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl