- Op financiële markten wordt stevig gereageerd op de escalatie van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump woensdag heeft ingezet.
- Aandelenmarkten reageerden negatief, met een daling van 2 procent voor de Amsterdamse AEX-index.
- De goudprijs bereikte een nieuw record, terwijl de euro sterk stijgt tegenover de dollar.
- Lees ook: Trump komt met forse importheffingen: 20% voor EU, 34% voor China
De verdere escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten zorgt voor een bedompte stemming op de beursvloeren. De AEX-index ging donderdag 2,5 procent omlaag
De Amsterdamse hoofdindex noteerde in de middag op 879 punten en dook daarmee weer ruim onder de 900 puntengrens.
De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot ruim 2 procent in. Voor producten uit de Europese Unie geldt een Amerikaans importtarief van 20 procent. De beurs in Londen daalde 1,3 procent.
De Amerikaanse president Donald Trump voerde zijn wereldwijde handelsstrijd verder op door hoge importheffingen op te leggen aan belangrijke handelspartners als de EU, China en Japan. Voor landen die geen specifiek importtarief kregen, geldt een basisheffing van 10 procent.
Trump kondigde aan dat producten uit China een importheffing van 34 procent krijgen. Gecombineerd met eerdere heffingen betekent dit een importbelasting van 54 procent voor China. Import uit Japan wordt met 24 procent belast en producten uit Zuid-Korea met 25 procent.
De Nikkei-INDEX in Tokio dook bij de opening ruim 4 procent omlaag en bracht dat verlies richting de slotbel terug tot meer dan 3 procent. De Japanse beurs zakte daarmee tot het laagste niveau in acht maanden.
De Kospi in Seoul daalde 0,8 procent, na een eerdere koersval van ruim 3 procent. Japan en Zuid-Korea lieten weten niet meteen terug te slaan met tegenmaatregelen, maar eerst te gaan onderhandelen met de VS over lagere tarieven.
De beurzen in Hongkong en Shanghai verloren 2 procent en 0,6 procent. China verzet zich wel "sterk" tegen de nieuwe Amerikaanse importtarieven op Chinese producten. Het land belooft "tegenmaatregelen te nemen om zijn eigen rechten en belangen te beschermen", verklaarde het Chinese ministerie van Handel.
Euro stijgt, dollar krijgt flinke tik
De dollarkoers lijdt donderdag onder de gevolgen van de nieuwe importheffingen die Trump woensdag aankondigde. De dollar is flink gedaald vergeleken met andere valuta's als de euro. De euro werd tot 2,7 procent meer waard op 1,1144 dollar. De euro ligt daarmee op koers om zijn grootste dagwinst sinds eind 2015 te behalen.
Een zwakke dollar maakt buitenlandse spullen duurder voor Amerikaanse consumenten. De dollarindex, die de Amerikaanse munt afzet tegenover die van zes andere, daalde met 1,6 procent en bereikte de laagste stand sinds begin oktober.
De maatregelen van Trump zijn strenger dan verwacht, wat voor onrust heeft gezorgd op de markten. Beleggers zoeken daarom naar veilige havens zoals goud, obligaties, de Japanse yen en Zwitserse frank. De Zwitserse frank klom donderdag naar het hoogste niveau in vijf maanden en de yen naar het sterkste niveau in drie weken.
Olieprijs daalt, goudprijs op record
De goudprijs is donderdag naar een nieuw recordniveau gestegen. Volgens een overzicht van het Witte Huis is goud een van de weinige grondstoffen die werd uitgezonderd van de nieuwe heffingen. Het edelmetaal wordt in onzekere tijden op de financiële markten als een veilige belegging gezien.
De goudprijs klom in Singapore tot boven de 3.160 dollar per troy ounce (31,1 gram). Daarmee zet goud zijn recordopmars voort, nadat maandag al voor het eerst de mijlpaal van 3100 dollar werd doorbroken. Sinds de start van het jaar is de goudprijs met 20 procent gestegen.
Kenners hadden al gezegd dat de goudprijs verder kan stijgen door de onrust over het beleid van Trump. De Zwitserse bank UBS zei vorige maand dat de goudprijs naar 3.200 dollar kan gaan en de Australische investeringsbank Macquarie rekent zelfs op een stijging op korte termijn naar meer dan 3.500 dollar.
Olieprijzen zakten donderdag, waarbij een vat Brent-olie 1 procent goedkoper werd op 72,5 dollar. Handelaren anticiperen op een zwakkere wereldwijde energievraag, als gevolg en de druk op de economie die de handelsoorlog van Trump veroorzaakt.