De VS moeten voortaan goed bekijken of het wel nodig is om buitenlandse leiders te bespioneren. Dat is een van de aanbevelingen van een door het Witte Huis aangestelde commissie.
Het panel heeft de surveillancepraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA onder de loep heeft genomen.
Voordat de NSA overgaat tot het bespioneren van buitenlandse leiders moet vaststaan dat de benodigde informatie niet op een andere manier kan worden verkregen, raadt de commissie aan. Ook moet vooraf worden bekeken wat de schadelijke gevolgen kunnen zijn, mocht de spionage aan het licht komen.
Telefoongegevens niet systematisch vastleggen
Een andere belangrijke aanbeveling is dat de Amerikaanse overheid moet stoppen met het systematisch vastleggen van telefoongegevens van Amerikaanse burgers. De database met die gegevens moet in handen blijven van bijvoorbeeld telefoonmaatschappijen. De rechter moet dan bepalen of de NSA toegang krijgt.
De commissie geeft in totaal 46 adviezen aan de Amerikaanse regering in het ruim 300 pagina’s tellende rapport.
Privégegevens verzameld
De spionage- en surveillancepraktijken hebben de afgelopen maanden tot grote ophef geleid. Bevriende leiders bleken te worden afgeluisterd.
De Amerikanen verzamelen bovendien wereldwijd privégegevens van miljoenen mensen die nergens van worden verdacht. Het gaat daarbij onder meer om de locaties van mobiele telefoons en grote hoeveelheden internetgegevens.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl