Randstad voert zijn doelstellingen voor kostenbesparingen flink op. Het uitzendbedrijf wil de komende twee jaar 60 to 70 miljoen euro bezuinigen, inclusief besparingen van 20 tot 23 miljoen euro in Nederland die al eerder waren aangekondigd.
Dat maakte de onderneming donderdag bekend.
De extra kostenbesparingen moeten het bedrijf in staat stellen de winstmarge (ebita) op te voeren naar de beoogde 5 tot 6 procent in 2016.
Daarbij gaat Randstad voor de periode 2015-2016 onder meer uit van een jaarlijkse omzetgroei van 4,7 procent. Die prognose gebaseerd is op de gemiddelde verwachting van analisten.
Meer omzet in oktober
Randstad liet verder weten dat de omzetgroei in oktober 4 procent bedroeg, in lijn met de toename die eerder over het derde kwartaal werd gerapporteerd. In de Verenigde Staten namen de opbrengsten met 5 procent toe en in Europa met 3 procent. Daarbij versnelde de groei in Nederland, van gemiddeld 4 procent in het derde kwartaal naar 5 procent vorige maand.
Ook de Spaanse markt ontwikkelt zich positief, met 10 procent meer inkomsten in oktober. In Frankrijk daarentegen staat de omzet nog altijd onder druk met een daling van 4 procent. In Duitsland is de groei, die in het derde kwartaal nog op 2 procent uitkwam, in oktober tot stilstand gekomen.
'Besparingsdoel Randstad zoals verwacht'
Volgens analisten van Rabobank zijn de extra besparingen die Randstad de komende twee jaar wil doorvoeren in lijn met de verwachtingen. Het toont aan dat het management zich ervan bewust is dat de kostenbasis ruimte biedt voor verbetering.
De beoogde 60 tot 70 miljoen aan bezuinigingen zouden volgens Rabobank tot een verbetering van de marge met zo'n 40 basispunten moeten leiden. Dat Randstad daar twee jaar voor uittrekt, heeft er volgens de marktvorsers waarschijnlijk mee te maken dat reorganisaties in Frankrijk tijd vergen door strenge wetgeving en lastige vakbonden.
Rabobank wijst er ook op dat het vorige harde besparingsdoel (100 miljoen euro) van een paar jaar geleden met 30 tot 40 procent werd overtroffen. De bank sluit niet uit dat dit ook deze keer zal gebeuren, afhankelijk van de ontwikkeling van omzet en wisselkoersen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl