Uitzendreus Randstad maakt zich geen zorgen over de komst van techbedrijven als Uber naar de uitzendmarkt.
“Kom maar op”, stelt topman Jacques van den Broek. Volgens hem komt er bij uitzenden meer kijken dan technologie alleen.
“Er zit ook wat menselijks in dit vak. Bedrijven willen niet alleen krachten inhuren via een platform. Ze willen bijvoorbeeld ook even kunnen bellen”, aldus de Randstad-baas, die verder benadrukt dat zijn concern ook de nodige technologie in huis heeft.
Met Monster heeft Randstad volgens Van den Broek tevens de op een na grootste cv-database ter wereld, na LinkedIn.
Zakenkrant Financial Times meldde onlangs dat Uber zich met een nieuw dochterbedrijf wil gaan toeleggen op de uitzendmarkt voor tijdelijk personeel. Met Uber Works wil het bedrijf personeel op zeer korte termijn aanbieden voor projecten en evenementen. Te denken valt daarbij aan obers en beveiligers.
Het is nog niet duidelijk wanneer Uber Works echt van start gaat.
Groei in Europa zwakt af
Randstad slaagde er in het derde kwartaal wederom in om zijn omzet en winst op te krikken. Maar in Europa merkte de uitzendreus wel dat de groei aan het afzwakken is. Dat komt vooral door de automobielsector.
Toch wil Van den Broek niet spreken van moeizame marktomstandigheden. Bij de Amerikaanse activiteiten versnelde de omzetgroei juist.
Randstad profiteert al periodes lang van de aanhoudende vraag naar personeel. In Nederland roept het bedrijf al zeker twee jaar dat er sprake is van een tekort aan krachten in de techniekbranche. Een bijkomend voordeel voor Randstad is dat het concern door die sterke vraag hogere prijzen kan rekenen voor zijn diensten.
In onderstaande tabel is te zien dat in het derde kwartaal van dit jaar de omzet in Nederland nog met zo'n 4 procent aandikte, maar dat in Frankrijk en Duitsland sprake was van een licht dalende omzet.
(klik voor uitvergroting)
Kijk je naar de winstontwikkeling, dan valt op dat Randstad in Nederland last had van margedruk in het derde kwartaal van dit jaar, ondanks de hogere omzet. De operationele marge daalde met 0,4 procentpunt naar 5,9 procent vergeleken met een jaar eerder.
(klik voor uitvergroting)
Het uitzendconcern zag zijn totale winstmarge in het derde kwartaal wel licht verbeteren tot 5 procent.
De totale omzet, aangepast voor bijvoorbeeld wisselkoers- en kalendereffecten, steeg op eigen kracht met zo'n 3 procent in vergelijking met een jaar eerder en kwam uit op 6 miljard euro.
Het onderliggende bedrijfsresultaat ging met 4 procent omhoog tot 299 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 190 miljoen euro, tegen 165 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar.
Analisten bezorgd over afzwakkende groei
Bij de opening van de Amsterdamse beurs was Randstad de sterkste daler bij de hoofdfondsen. Het aandeel ging met ruim 3 procent omlaag.
KBC Securities is bezorgd over de afzwakkende groei en verlaagde het advies voor het aandeel van accumulate naar hold. De marktvorsers zijn wel positief over de ontwikkeling van het onderliggende bedrijfsresultaat in het derde kwartaal.
KBC wijst erop dat de groei op eigen kracht bij Randstad is teruggevallen tot 2,7 procent op jaarbasis, van 5 procent op jaarbasis in de voorgaande periode. De afzwakking speelt vooral in Europa, waar de vraag vanuit de automobielsector minder is.
Randstad profiteert al periodes lang van de aanhoudende vraag naar personeel. Maar de laatste tijd wordt door kenners gevreesd voor moeizamere marktomstandigheden. Branchegenoten Adecco en Manpower waarschuwden daar onlangs al voor. Die berichten zetten de koers van uitzenders, waaronder Randstad, toen ook al onder druk.
De ontwikkeling van de marge bij Randstad vindt KBC wel wat beter dan voorzien. Randstad staat er in de ogen van de analisten ook nog steeds goed voor ten opzichte van de rest van de sector.
KBC heeft naar aanleiding van de economische ontwikkelingen, zoals die naar voren komen in de publicaties van Adecco, Manpower en Randstad zelf, nieuwe inschattingen gemaakt. Vandaar dat het advies voor Randstad omlaag gaat. Het koersdoel bedraagt nu 46 euro. Dat was 53 euro.
Ook analisten van Goldman Sachs vinden de omzetontwikkeling bij Randstad tegenvallen. Maar het Nederlandse concern doet het wel beter dan branchegenoten, merken zij op. Goldman Sachs hanteert voor Randstad nog altijd een koopadvies, met een koersdoel van 68 euro.