In het klassieke patroon neemt de groei van uitzenders in de eerste fase van herstel vooral toe door de vraag uit industriële sectoren. Enkele kwartalen later trekt vervolgens de vraag uit dienstensectoren aan. Circa 2 jaar na het begin van de opleving trekt de industrie nu echter nog altijd de kar, aldus Van de Kraats.
,,De groei in de dienstensector breekt niet door en ook in permanent placement zien we geen echte versnelling”, aldus de CFO. Omdat de groei in het blauweboordensegment lager is dan vorig jaar, valt het totale groeitempo van het concern terug.
Onzekerheid
,We doen over de hele linie een stapje terug. Alleen in Nederland groeit de omzet wat sterker dan vorig jaar”, beaamde Van de Kraats. ,,Maar we groeien nog en we doen het beter dan de markt, dat is voor ons het belangrijkste richtpunt.”
Van de Kraats wijt de achterblijvende groei in de dienstensector aan de grote onzekerheid in de wereldeconomie. ,,Onzekerheid kan goed zijn voor onze sector, maar het kan klanten ook afhouden van mooie beslissingen.”
Overheid
Ook de bezuinigingen van overheden blijven een belangrijke rol spelen, vooral in Groot-Brittannië en Nederland. Op de thuismarkt nam de vraag uit de overheid in het derde kwartaal met bijna 10 procent af ten opzichte van vorig jaar.
,,Daarmee hadden de bezuinigingen veel minder invloed dan in het voorgaande kwartaal, maar het is nog altijd fors'', aldus Van de Kraats. De zwakke vraag uit de overheid zorgde er bijvoorbeeld voor dat Yacht, het onderdeel dat is gespecialiseerd in het leveren van hoogopgeleid personeel, nog altijd kromp.
Voor de komende tijd richt Randstad zich vooral op het veroveren van marktaandeel in de regio's waar het actief is. Daarbij ziet Van de Kraats goede mogelijkheden in nieuwe sectoren, zoals life sciences.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl