• De handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend, kan het einde betekenen van de AI-rally op de beurs.
  • Dat stelt techanalist Dan Ives van Wedbush Securities.
  • Ives staat bekend als één van de grootste optimisten als het gaat om de potentie van AI voor Big Tech-bedrijven in de VS.
  • Lees ook: Zo diep kan de beurs zakken, als de VS echt in een recessie belandt

Een van de meest prominente optimisten van Wall Street zei vrijdag dat de importtarieven van Donald Trump een einde zullen maken aan de AI-hype op de beurs.

Na de slechtste dag voor aandelen in vijf jaar stelde analist Dan Ives van Wedbush Securities in een rapport dat de handelsoorlog van Trump de beurshausse rond kunstmatige intelligentie waar iedereen op Wall Street de afgelopen drie jaar zo vol van was, kan afkappen.

Dat komt omdat de nieuwste importtarieven – die bijvoorbeeld het tarief op importen uit China optrekken tot 54 procent – kunnen dienen als rem op de buitenlandse toeleveringen aan de Amerikaanse technologiesector.

Foto: Carlos Barria/REUTERS

Verstoringen in de aanvoer van dat kaliber zouden de prijzen van elektronica voor Amerikaanse consumenten met wel 50 procent kunnen laten stijgen, terwijl de Amerikaanse inkomsten uit de technologiesector met minstens 15 procent zouden kunnen dalen, schat Ives.

“Het idee om de Verenigde Staten met deze tarieven terug te brengen naar de 'maakindustrie' van de jaren 1980 is een slecht wetenschappelijk experiment, dat volgens ons een economisch Armageddon zal veroorzaken en de techsector op de beurs, de AI-revolutie en de algehele industrie zal verpletteren”, aldus Ives.

In principe is het concept van wederzijdse importtarieven niet onlogisch, aldus de analist van Wedbush. Het Witte Huis heeft de nieuwe heffingen echter niet op echte importtarieven van andere landen gebaseerd, maar op het verschil in de omzetwaarde van wederzijdse handelsstromen tussen de VS en andere landen.

“Voor alle duidelijkheid: uit deze methode volgen niet de werkelijke tarieven die het buitenland de VS oplegt. Als een middelbare scholier op deze manier een tabel zou presenteren aan een leraar in de economieles, zou de leraar moeten grinniken en zeggen: 'Ga zitten en doe je werk over'”, schrijft Ives.

Verwijzend naar de enorme uitverkoop van aandelen op donderdag, stelt de analist nooit eerder zo'n “eigenhandig veroorzaakt debacle van epische proporties” te hebben gezien.

“De economische rampspoed die deze tarieven met zich meebrengen, is moeilijk te beschrijven en kan de Amerikaanse technologie-industrie in wezen een decennium terug in de tijd brengen, terwijl China opstoomt”, aldus de analist van Wedbush.

“Als deze importtarieven in hun huidige vorm van kracht worden, zullen de totale inkomsten van de technologiesector met minstens 15 procent kunnen dalen, zal de toeleveringsketen een klap krijgen die de Covid-periode evenaart en zal de economie in een recessie/stagflatie belanden. We gaan ervan uit dat de onderhandelingen over de tarieven nu beginnen, anders liggen er donkere dagen in het verschiet voor de technologiesector”, stelt Ives.

Dit extreme pessimisme is ongewoon voor Ives, die vaak in staat is om iets positiefs te zien in negatieve marktontwikkelingen en die door de jaren heen heeft betoogd dat de AI-revolutie niet te stoppen is. Hij heeft consequent voorspeld dat de uitgaven aan kunstmatige intelligentie met duizend miljard dollar zullen stijgen.

De koersen van technologieaandelen zijn echter fors gekelderd deze week. Een ETF-fonds dat de zogenoemde Magnificent Seven volgt, een groep van Amerikaanse Big Tech-bedrijven met onder meer Apple, Amazon Micrsoft en Meta - daalde donderdag met 7 procent en ging begin vrijdag nog eens met meer dan vier procent omlaag. Het fonds is dit jaar al 20 procent gedaald.

LEES OOK: Dit zeggen topeconomen over de handelsoorlog van Trump: ‘Hij gaat volledig in de gekke modus’