- Ralph Hamers vertrekt op 30 juni als topman van ING. Hij gaat in september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS.
- Bij UBS kan Hamers naar schatting vijf keer zo veel verdienen als de 2,3 miljoen euro die hij jaarlijks van ING kreeg.
- Hamers stond sinds 2013 aan het roer bij ING. In die periode heeft hij de bank getransformeerd tot een digitaal bedrijf.
- Smet op zijn cv is het witwasschandaal, waarvoor ING in 2018 een boete van 775 miljoen euro kreeg.
- ING heeft nog geen opvolger benoemd.
ING heeft het aankomende vertrek van topman Ralph Hamers bevestigd. Hij vertrekt op 30 juni bij de bank en gaat vanaf september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS. Eerder woensdagavond bracht de Britse zakenkrant Financial Times het nieuws al naar buiten op basis van ingewijden.
Woensdag kondigde ING op het laatste moment aan een obligatie-uitgifte op te schorten, zonder daarbij een duidelijke reden te geven. Volgens Financial Times werd die geplande uitgifte gestaakt omdat Hamers de raad van bestuur net op de hoogte had gesteld van zijn vertrek.
Hamers heeft 29 jaar bij ING gewerkt. Sinds 2013 was hij topman bij de bank. “De afgelopen zes jaar heeft Hamers ING getransformeerd in een digitale bank”, schrijft de bank in een verklaring.
“Ik ben trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen zes jaar”, aldus Hamers in de verklaring. “We hebben de reorganisatie afgerond en hebben de Nederlandse overheid volledig afbetaald. Ons klantenbestand is met 20 procent gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat we de stappen hebben genomen om ING voor te bereiden op een digitale en mobiele toekomst.”
Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen van ING, vindt het jammer dat Hamers weggaat. “We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe rol. Zijn visie en klantgerichtheid zijn een inspiratie geweest tijdens zijn jaren als topman.”
ING heeft nog geen opvolger voor Hamers benoemd.
Witwasschandaal bij ING
Hamers trad in 2013 aan als topman van ING. De bank bleef onder zijn leiding niet gespeend van schandalen. ING betaalde het Openbaar Ministerie in 2018 een boete van 775 miljoen euro wegens tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen. In de nasleep van het schandaal trad financieel directeur Koos Timmermans af.
De witwaskwestie leidde ook tot vragen over Hamers' eigen positie als hoogste baas van ING. Daarop liet hij meermaals weten aan te blijven als topman, met het argument dat hij zelf het voortouw wilde nemen bij de verbeterslag van het antiwitwasbeleid.
Als topman van de grootste bank van Nederland staat Hamers al enige tijd voor de opgave om de winstgevendheid op peil te houden bij lage rentes. Dit gebeurde door kosten te besparen met efficiëntieslagen. Daarnaast zet ING steeds meer in op digitale diensten om internationaal meer klanten te trekken.
Bij UBS kan Hamers een veelvoud verdienen van zijn beloning bij ING
De beloning van Hamers is een heikel punt geweest tijdens de periode dat hij topman was van ING. De top van de bank besloot in 2018 om het jaarsalaris van Hamers met 50 procent te verhogen naar 3 miljoen euro.
Saillant detail is dat dit besluit werd genomen toen de bank al wist dat er een grote boete wegens tekortkomingen in het witwasbeleid zou komen. Hamers erkende later tijdens zijn verantwoording in de Tweede Kamer dat het salarisvoorstel een grote inschattingsfout was en dat daardoor een 'negatief beeld' ontstond van ING. Uiteindelijk werd de loonsverhoging ingetrokken.
Het publieke ongenoegen over de benodigde staatssteun aan grote banken tijdens de kredietcrisis van 2008 en 2009 heeft ervoor gezorgd dat hoge beloningen bij banken een gevoelig politiek thema zijn gebleven in Nederland.
Vergeleken met andere grote banken in de wereld is met name de variabele beloning van topbankiers in Nederland relatief laag. Dat is ook goed te zien als je de beloning van Hamers vergelijkt met die van de huidige topman van UBS, Sergio Ermotti.
Bij ING kreeg Hamers in 2018 geen variabele beloning. Zijn basissalaris bedroeg 1,75 miljoen euro. Daar kwamen in 2018 nog pensioenkosten en overige compensaties bij van in totaal 587.000 euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Dit komt neer op een totale beloning in de orde van 2,3 miljoen euro.
In 2016 en 2017 kreeg Hamers wel variabele beloningen van rond de drie ton per jaar wat zijn beloningspakket in die jaren rond de 2,6 miljoen euro bracht.
Beloningen bij de Zwitserse zakenbank UBS zijn van een geheel andere orde. Uit het jaarverslag van UBS over 2018 komt het volgende plaatje naar voren bij de beloning van topman Sergio Ermotti.
Te zien is dat het basissalaris van Ermotti in 2018 2,5 miljoen Zwitserse frank bedroeg. Een euro was eind 2018 ongeveer 1,14 Zwitserse frank waard, dus dit komt neer op ongeveer 2,2 miljoen euro. Anders gezegd: het basissalaris van de topman van UBS ligt ongeveer 25 procent boven dat van de CEO van ING. Vervolgens komt daar nog een paar ton bij voor de pensioenvoorziening.
Het grote verschil zit 'm echter in de variabele beloning. Een jaarlijkse cashbonus en prestatiebeloningen in de vorm van opties een aandelen voor de topman van UBS hadden in 2018 een waarde van 11,3 miljoen Zwitserse frank, ongeveer 10 miljoen euro. Bij elkaar kwam de beloning van Ermotti in 2018 uit op een bedrag van 14,1 miljoen Zwitserse frank, ofwel ruim 12 miljoen euro.
Kortom: het is niet onwaarschijnlijk dat Ralph Hamers als nieuwe topman van UBS pakweg vijf keer zo veel gaat verdienen als bij ING.