Het jonge spaarplatform Raisin heeft in een nieuwe financieringsronde maar liefst 100 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Spaarders kunnen via Raisin – net als bij concurrent Savedo – sparen bij banken in diverse Europese landen tegen aantrekkelijke rentes, zo adverteert het platform.
Naar eigen zeggen heeft Raisin al bemiddeld voor spaargeld ter waarde van 10 miljard euro en heeft het platform 160.000 klanten geholpen. Is sparen in het buitenland daadwerkelijk goedkoper?
Business Insider vergeleek de aangeboden rentes op deposito’s bij Raisin en Spaarinformatie.nl. Bij Raisin kozen we voor een inleg van 25.000 euro omdat dat een groter aanbod opleverde. We hielden de door Raisin aangeboden looptijden aan voor de vergelijking met de aangeboden rentes in Nederland.
Zoals je ziet bieden de banken bij Raisin inderdaad iets hogere rentes, al scheelt het meestal niet heel veel. De grootste slag kun je slaan met een looptijd van 1 jaar waar een Letse bank bijna een half procent hogere rente biedt dan in Nederland. Wat verder opvalt is dat met een looptijd van 9 maanden juist 0,35 procent meer te halen valt in Nederland bij LeasePlan Bank.
Bij Europese banken is je spaargeld gegarandeerd tot 100.000 euro
Waar je ook voor kiest, het is altijd goed om op de voorwaarden te letten. Zo kan de minimale inleg voor een deposito verschillen van enkele honderden euro's tot zo'n 20.000 euro. Verder is het goed om te weten dat de Europese banken waarmee Raisin samenwerkt, onder het depositogarantiestelsel vallen, net als Nederlandse banken.
Het depositogarantiestelsel garandeert het geld van spaarders tot 100.000 euro, mocht de bank omvallen. Dat wil zeggen: 100.000 euro per bank. Dus als je 100.000 bij bank A stalt en 100.000 bij bank B, dan geldt de garantie voor 200.000 euro.
Hierbij moet je wel opletten dat twee ogenschijnlijke verschillende banken niet onder dezelfde bankvergunning vallen. Als je bijvoorbeeld dezelfde bedragen spaart bij ABN Amro en dochter MoneyYou, geldt de garantie voor 100.000 euro omdat deze banken een bankvergunning delen.
Sommige banken betalen de spaarrente pas aan het eind van de looptijd van een deposito uit. De opgebouwde rentebedrag valt ook onder het depositogarantiestelsel*, laat Raisin weten.
Correctie*: in een eerdere versie van dit artikel stond per abuis dat opgebouwde rente niet onder het depositogarantiestelsel valt, maar dit is wel het geval