De winst van ExxonMobil is in het derde kwartaal met ongeveer 18 procent gedaald, voornamelijk door een bijna gehalveerde raffinagemarge. Dat is fors, maar niet zo erg als bij Shell.
Dat blijkt uit de cijfers die ’s werelds grootste beursgenoteerde olieconcern donderdag naar buiten bracht.
De winst van ExxonMobil daalde van 9,6 miljard dollar tot 7,9 miljard dollar. De winstmarge op de Amerikaanse raffinageactiviteiten daalde ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 met 43 procent tot een gemiddelde van 17,54 dollar per vat. Het is voor het eerst sinds eind 2010 dat de marge lager is dan 20 dollar. De daling van de marge overschaduwde het positieve effect van hogere olie- en gasprijzen.
ExxonMobil herhaalde dat de productie dit jaar met ongeveer 1 procent zal dalen ten opzichte van 2012. Vanaf volgend jaar worden steeds meer velden in gebruik genomen en wordt, tot eind 2017, gerekend op een jaarlijkse stijging van maximaal 3 procent.
Shell vs Exxon
Het Brits-Nederlandse Shell rapporteerde donderdagochtend ook cijfers over het derde kwartaal. Die lieten een fors lagere winst zien vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De vooruitzichten voor de korte termijn worden sterk beïnvloed door zwakke raffinagemarges en de veiligheidssituatie in Nigeria, zo maakte het bedrijf bekend.
Shell boekte een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten exclusief eenmalige posten, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, van 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Dat is liefst 32 procent minder dan de 6,6 miljard dollar een jaar eerder. Volgens Shell waren de marktomstandigheden in de raffinage-industrie de afgelopen maanden ,,aanzienlijk'' slechter dan een jaar eerder.
De nettowinst die toerekenbaar is aan de aandeelhouders daalde op jaarbasis met 35 procent tot 4,7 miljard dollar. Shell stelt een dividend voor van 0,45 dollar per aandeel, 2 cent meer dan een jaar eerder.
Olie- en gasproductie zakt, probleem Nigeria
De productie van olie en gas daalde met 2 procent tot ruim 2,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag. De vaak onveilige omstandigheden in Nigeria drukten de productie met circa 65.000 vaten per dag. Shell boekte in het land 300 miljoen dollar minder winst dan een jaar eerder. Het concern kondigde bij de tweedekwartaalcijfers al aan bezittingen, waaronder pijpleidingen, in het land van de hand te willen doen.
De productie daalde ook door onderhouds- en vervangingswerkzaamheden. Financieel directeur Simon Henry zei in een toelichting dat werkzaamheden de productie opnieuw zullen drukken in het vierde kwartaal, met ongeveer 60.000 vaten per dag.
Henry zei ook dat Shell nog geen besluit heeft genomen over boorwerkzaamheden in de wateren rond Alaska in 2014. Mocht Shell de boorcampagne daar hervatten, dan zal het zich richten op de Beaufortzee. Waarschijnlijk kiest Shell dan voor een ander boorschip dan de Kulluk, die begin dit jaar beschadigd raakte. Afscheid nemen van de Kulluk kan volgens Henry leiden tot een afschrijving van 200 miljoen dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl