- De radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni heeft de parlementsverkiezingen in Italië gewonnen.
- Meloni gaf in haar overwinningsspeech aan dat ze een rechtse regering wil vormen.
- Op financiële markten wordt nauwlettend gevolgd hoe een nieuwe Italiaanse regering omgaat met de overheidsfinanciën.
- Lees ook: Zorgt Italië voor een nieuwe eurocrisis?
Giorgia Meloni van Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) wil een rechtse regering vormen. Volgens de exitpolls is haar partij de duidelijke winnaar van de verkiezingen in Italië. Ze zei in de nacht van zondag op maandag: “De Italianen hebben een duidelijke boodschap afgegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Broeders van Italië wensen.”
Volgens haar zal die regering zich inzetten “voor alle Italianen, met als doel het volk te verenigen”. Ook sprak ze van een “nacht van trots” en een “nacht van verlossing”.
De belangrijkste centrumlinkse partij in Italië, de Partito Democratico, had eerder in de nacht haar nederlaag officieel toegegeven. De partij liet weten zichzelf in het nieuwe parlement als de belangrijkste oppositiepartij te zien.
Italië ging zondag naar de stembus. Volgens de eerste prognoses zal het rechtse blok, bestaande uit Fratelli d’Italia, Lega en Forza Italia, de parlementsverkiezingen winnen met circa 43 procent van de stemmen. Op links, waar de partijen geen verbond met elkaar sloten, komt de Partito Democratico naar verwachting uit rond de 20 procent van de stemmen.
"Dit is een trieste avond voor het land", zei Debora Serracchiani, een hooggeplaatst lid van de Partito Democratico, in een eerste officiële reactie op de verwachte verkiezingsuitslag. "Rechts krijgt een meerderheid in het parlement, maar niet in het land."
Daarmee doelde zij op het feit dat uit de voorlopige prognoses blijkt dat de rechtse alliantie van boegbeeld Meloni vooralsnog op minder dan de helft van de stemmen uit lijkt te komen. Maar dat vertaalt zich als gevolg van het complexe Italiaanse kiesstelsel wel zo goed als zeker in een ruime meerderheid van de zetels in het parlement.
Rente op Italiaanse 10-jarige staatslening loopt op
Op financiële markten wordt scherp opgelet hoe een nieuwe Italiaanse regering omgaat met de staatsfinanciën. Italië heeft een torenhoge staatsschuld van ongeveer 150 procent van het nationaal inkomen.
Het land heeft in verband met de coronacrisis ongeveer 200 miljard euro aan Europese steun toegezegd gekregen, maar die is wel verbonden aan structurele economische hervormingen.
Meloni leek in haar verkiezingscampagne aan te sturen op een veel losser financieel beleid, met de belofte van hogere uitgaven, zonder dat meteen duidelijk was hoe die gedekt gingen worden.
Een belangrijke indicator voor het geloof in de financiële stabiliteit van Italië vormt de ontwikkeling van de rente op staatsleningen. Maandag noteerde de marktrente voor de 10-jarige Italiaanse staatslening 0,1 procentpunt hoger op 4,45 procent. Dat is het hoogste niveau dit jaar. Het verschil met de vergelijkbare Duitse staatsrente is momenteel 2,3 procentpunt.
Rente op 10-jarige Italiaanse staatslening
Meloni keert zich tegen 'woke-ideologie' en lhbti-lobby
Partito Democratico had voorafgaand aan de verkiezingen gewaarschuwd dat Meloni en haar partij Fratelli d'Italia een groot gevaar vormen voor zwaar bevochten rechten als abortus en dat zij belangrijke thema's als klimaatverandering zouden negeren indien zij aan de macht zouden komen.
Meloni voerde de afgelopen tijd campagne met het motto "God, land en familie" en keerde zich tegen wat zij de "lhbti-lobby", "woke-ideologie" en "het geweld van de islam" noemt. Ze heeft beloofd de tienduizenden migranten tegen te houden die elk jaar aan de Italiaanse kust arriveren.
Meloni heeft haar vroegere oproep om Italië uit de Europese Unie te laten stappen weliswaar opgegeven, maar stelt nog steeds dat de regering van het land zich in Brussel veel meer moet laten gelden. Wel steunt ze de sancties van de EU tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne.
Vier jaar geleden wist de partij van Meloni bij de verkiezingen nog slechts 4 procent van de stemmen te halen. Nu lijkt Fratelli d'Italia volgens de prognoses af te stevenen op zo'n 25 procent.