Rabobank werkt mee aan de eerder deze week voorgestelde compensatie voor ondernemers met rentederivaten. Daarvoor treft de bank een extra voorziening van 500 miljoen euro, meldde Rabo donderdag.

Maandag gaf de bank nog aan zich te beraden op de door een onafhankelijke commissie voorgestelde compensatieregeling. ING, ABN Amro, SNS en Van Lanschot lieten daarbij wel direct weten in te stemmen met de voorstellen. Die maken het voor klanten die de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten kochten makkelijker om compensatie te krijgen.

Rentederivaten zijn bedoeld om ondernemers te beschermen tegen een stijging van de rente. De afgelopen jaren ging de rente echter sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd.

De compensatieregeling heeft betrekking op ongeveer 9000 zakelijke klanten van Rabobank, die samen circa 11.000 derivatencontracten hebben. De afwikkeling van alle zaken duurt naar verwachting nog ongeveer een jaar.

Rabobank is goed voor het grootste deel van de derivatencontracten en moet daarom het meeste geld uittrekken voor de compensatie. In totaal heeft Rabo hiervoor nu 700 miljoen euro gereserveerd.

Strop voor banken

ABN Amro gaf dinsdag aan dat er een extra voorziening wordt genomen van 360 miljoen euro, als gevolg van het accepteren van een ‘coulanceregeling’, die onderdeel uitmaakt van het afhandelingstraject. De bank denkt hiermee een oplossing te hebben voor 6.800 klanten met in totaal 9.000 rentederivaten. ABN Amro had al 121 miljoen euro gereserveerd voor de compensatie van de renteswaps.

ING verwacht een tegenvaller van 150 miljoen euro, die eveneens verwerkt wordt in de cijfers over het tweede kwartaal. Het totale bedrag bij ING komt daarmee op zo’n 250 miljoen euro.

Van Lanschot verwacht tussen de 7 en 9 miljoen euro extra opzij te zetten, waarmee de totale voorziening op kan lopen tot 11 miljoen euro.

SNS Bank kondigde ook een voorziening aan, maar vermeldde niet hoe hoog die precies wordt. Wel liet de staatsbank weten dat de extra last geen wezenlijke invloed zal hebben op de kapitaalpositie.

Stappenplan

Het stappenplan van de derivatencommissie voor de afhandeling van de renteswaps ziet er als volgt uit.

1) Voor zover zeer complexe (‘exotische’) derivaten niet geschikt zijn voor de mkb’er worden deze gecompenseerd.

2) Deelnemende banken compenseren mkb’ers voor zover rentederivaten niet aansluiten bij de onderliggende leningen.

3) De deelnemende banken bieden klanten een coulancevergoeding aan. Deze vergoeding bedraagt ongeveer 20 procent van de rente die de klant per saldo onder een renteswap aan de bank heeft betaald, en naar verwachting nog zal betalen, met een maximum van 100 duizend euro.

De coulancevergoeding is aangewezen omdat het moeilijk is om na te gaan of in individuele gevallen een mkb’er ontoereikend is voorgelicht en zo ja of en hoeveel schade dan is ontstaan, mede gezien het aantal rentederivatendossiers en het belang van tijdige afwikkeling.

Bij grotere bedrijven, die leningen en rentederivaten van meerdere miljoenen euro hebben, mag eerder verwacht worden dat zij zich adequaat laten voorlichten; dit rechtvaardigt een maximering van de coulancevergoeding.

4) Onverwachte verhogingen van renteopslagen aan klanten met een financiering in combinatie met een renteswap worden volledig vergoed.

Nu Deutsche nog

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en toezichthouder AFM lieten weten tevreden te zijn met de deelname van Rabobank aan de compensatieregeling. Van de bij het hoofdpijndossier betrokken banken heeft nu alleen Deutsche Bank nog niet aangegeven mee te doen. De Duitse bank was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl