Rabobank boekte in de eerste helft van dit jaar 14 procent minder winst, mede door een voorziening die de bank moest treffen in verband met de afwaardering van vastgoedposities.
Dat maakte Rabobank donderdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
De nettowinst kwam over de eerste helft van 2013 uit op 1,1 miljard euro, 14 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Rabobank voert hiervoor diverse oorzaken aan.
Zo is de bank door het zwakke economische tij nog altijd gedwongen om de voorzieningen voor kredietverliezen verder op te voeren. Meest kwetsbaar zijn de kredieten aan het midden- en kleinbedrijf in Nederland en de vastgoedtak.
Brakke kredieten Rabobank
Medio dit jaar maakten ‘onvolwaardige kredieten’ 2,8 procent uit van de totale kredietportefeuille , terwijl dit medio 2012 2,4 procent was. De voorzieningen op brakke leningen lagen per 30 juni dit jaar op 4,12 miljard euro, tegen 3,84 miljard euro medio 2012.
Rabobank voelde vooral de druk van de zwakke vastgoedmarkt in Nederland.
Mede door de afwaardering van grondposities die Rabobank eerder verwierf voor vastgoedontwikkeling, maakte de vastgoedtak een verlies van 198 miljoen euro over de eerste zes maanden van dit jaar. In dezelfde periode een jaar eerder stond nog een plus van 47 miljoen euro in de boeken.
Rabobank moest verder een voorziening treffen in verband met boetes die voortvloeien uit het Libor-schandaal, dat draait om het manipuleren van rentes die banken onderling rekenen. De bank wilde niet zeggen hoeveel hiervoor opzij is gezet.
Matige tweede helft 2013 voorzien
Per saldo had de winstdip een negatieve invloed op financiéle buffers van Rabobank. Zo daalden de eigen middelen, afgezet tegen de naar risico gewogen bezittingen (Tier 1-ratio) naar 16,9 procent, per juni dit jaar. Medio 2012 lag deze ratio nog op 17,2 procent.
"We verwachten dat de krimp van de binnenlandse bestedingen in de tweede helft van 2013 zal aanhouden", stelde topman Piet Moerland donderdag in een verklaring. Wel ziet Rabobank enige steun voor de Nederlandse economie, door het aantrekken van de export.
Om de vermogensbuffers te beschermen zet Rabobank vol in op kostenreductie. De komende jaren verdwijnen er 8.000 van de 28 duizend arbeidsplaatsen bij Rabobank en mikt de bank op een kostenreductie van 1 miljard euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl