Het zal nog tot medio 2014 duren voor er een eind komt aan de recessie, waarin Nederland met uitzondering van een korte periode in 2012 nu al twee jaar verkeert.
Dat voorspelde het economisch bureau van de Rabobank donderdag.
De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 1,25 procent en zal in 2014 een nulgroei noteren.
Hoewel de vooruitzichten voor de Nederlandse export beter zijn, ligt echte groei nog lang niet in het verschiet, stellen de economen van de bank. ,,Ondanks de openheid van onze economie wordt nog altijd circa 70 procent van onze economische activiteit bepaald door de binnenlandse bestedingen. Krachtig economisch herstel op basis van alleen exportgroei is dan ook niet mogelijk en zal uitblijven zolang het beschikbare inkomen van huishoudens niet toeneemt.”
Volgens Rabobank loopt de werkloosheid de komende tijd nog verder op. Ook zal het aantal bedrijfsfaillissementen voorlopig op een hoog niveau blijven.
De eurozone als geheel is in het tweede kwartaal al opgekrabbeld uit een recessie die maar liefst 1,5 jaar duurde. Voor de tweede helft van 2013 verwachten de Rabo-economen voor de meeste noordelijke lidstaten niettemin slechts magere groei en voor de zuidelijke lidstaten nog een milde krimp.
In 2014 zal de verbetering naar verwachting gestaag doorzetten en groeit de economie van de eurozone met 0,75 procent, voornamelijk door toedoen van de export. Die groei is echter nog niet sterk genoeg om de hoge werkloosheid in de eurozone (12,1 procent in juni) te laten dalen, aldus Rabobank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl