Rabobank houdt rekening met een beperkt negatief effect op de winst van het handelsconflict met Rusland. De grootste bank van Nederland heeft veel klanten in de agrarische sector.
Dat maakte Rabobank donderdag bekend bij de presentatie van de cijfers over de eerste helft van 2014.
Rabobank stelt dat een aantal van zijn zakelijke klanten gevoelig is voor de deze maand afgekondigde Russische boycot van agrarische producten uit de Europese Unie. Lees meer daarover in dit artikel. Voor de tweede jaarhelft houdt Rabobank voor zichzelf dan ook rekening met een beperkte negatieve invloed hiervan op de eigen resultaten.
Agrarische kredieten Rabobank
Rabobank is een belangrijke financier van de agrarische sector en zag de omvang van de kredietportefeuille Food- en Agrisector in de eerste helft van dit jaar met 2 procent stijgen tot 88,5 miljard euro.
Hiervan heeft 31,8 miljard euro betrekking op kredieten in Nederland en 56,7 miljard euro aan kredieten buiten Nederland. Internationaal is Rabobank vooral sterk actief in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië met agrifinanciering.
Bankenheffing overheid drukt winst Rabobank
Rabobank behaalde in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van bijna 1,1 miljard euro, 3 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De winst werd met 214 miljoen euro gedrukt door een eenmalige heffing van de Nederlandse overheid voor de bankensector in verband met de nationalisatie van SNS Reaal.
Bij de binnenlandse kredietverlening hadden zakelijke klanten het relatief zwaar in de eerste helft van dit jaar. Dit was af te lezen aan de voorzieningen voor zwakke leningen die uitkwamen op 0,54 procent van de gemiddelde kredietportefeuille, tegen 0,49 procent in de eerste helft van 2013. Het langjarig gemiddelde ligt volgens Rabobank op een veel lager niveau van 0,32 procent van de kredietportefeuille.
Zwakke kredieten vastgoed en glastuinbouw
De zwakte in het bedrijfsleven was vooral merkbaar op de kantorenmarkt en in de glastuinbouw, gelet op de voorzieningen die Rabobank moest nemen voor kredieten in deze sectoren.
Bij het onderdeel Rabo Vastgoedgroep wordt flink gesneden, onder meer bij de afbouw van projectontwikkelaar MAB. Het verlies bij dit onderdeel kwam in de eerste jaarhelft uit op 90 miljoen euro, tegen verliezen van 189 miljoen euro in de eerste helft van 2013.
Forse aflossing hypotheken, marktaandeel Rabobank daalt
Op de particuliere markt in Nederland zag Rabobank de omvang van de totale hypotheekportefeuille met bijna drie miljard euro dalen tot 207,6 miljard euro. Dit had vooral te maken met de trend van hogere aflossingen door huiseigenaren. "In verband met de restschuldproblematiek en lage spaarrentes heeft een gedeelte van de klanten gekozen voor vervroegd aflossen. Hierbij speelde ook de mogelijkheid mee om tot 100.000 euro belastingvrij te mogen schenken, wanneer de ontvanger de schenking gebruikt voor hypotheekaflossing van de eigen woning."
Per saldo zag Rabobank zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt fors dalen naar 20,1 procent in de eerste helft van dit jaar, tegen 26 procent in de eerste helft van 2013. De lokale Rabobanken waren goed voor een marktaandeel van 15,9 procent (was: 19,2 procent) en dochter Obivon kwam uit op een marktpositie van 4,2 procent (was 6,6 procent).
Kwaliteit hypotheekportefeuille
Extra aflossingen en een stabilisatie van de huizenprijzen zorgden wel voor een kleine verbetering van de kwaliteit van de hypotheekportefeuille. De verhouding tussen de gemiddelde hoogte van hypotheekleningen en de waarde van woningen daalde namelijk licht, van 80,7 procent in de eerste helft van 2013 naar 79,4 procent in de eerste helft van dit jaar.
Van Rabobanks hypotheekportefeuille bestaat 20,6 procent uit hypotheken die zijn gefinancierd met de NHG-regeling. Die beschermt banken als huiseigenaren die in de problemen komen, een restschuld overhouden. Van het deel van de hypotheekportefeuille dat zonder NHG-garantie is gefinancierd, staat ongeveer 20 procent onder water. Dat wil zeggen dat bij deze leningen de hoogte van de hypotheeklening hoger is dan de waarde van de woning.
Lees ook
Landbouweconoom: alternatief Russische markt geen appeltje-eitje
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl