Grootbanken hebben de boeken over het coronajaar 2020 afgesloten en zien weer ruimte voor winstuitkeringen.
ING heeft voor het dividend over 2020 in totaal 0,39 euro per aandeel gereserveerd, en gaat 0,12 euro direct uitkeren.
Rabobank kondigde een beperkt dividend op de Rabobank Certificaten aan voor de eerste drie kwartalen van 2021.
ABN Amro denkt het restant van het dividend uit 2019 te kunnen uitbetalen, zodra “de omstandigheden dat toelaten.”
Nu grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank het moeilijke jaar 2020 definitief hebben afgesloten, wordt het weer tijd om het restrictieve beleid rondom de winstuitkeringen te herzien.
Alle drie grootbanken hebben vorig jaar de dividenden of de winstuitkering aan certificatenhouders stop gezet.
De kredietverleners volgden daarin de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) om tijdens de coronapandemie te wachten met het uitkeren van dividenden over de jaren 2019 en 2020.
Het dringende advies van de toezichthouder gold aanvankelijk tot oktober vorig jaar. Afgelopen december heeft de ECB weer verzocht om tot en met september 2021 geen of een beperkt dividend uit te keren.
De grote vraag is of de grootbanken bereid zijn om het uitbetalen van winstuitkeringen te hervatten en hoe hoog deze zullen uitvallen.
Lees ook: Zien Europese bankaandelen weer licht aan het eind van de tunnel? Dit moet je weten over ING
Business Insider bekijkt de situatie per bank en berekent hoeveel rendement een eventuele winstuitkering dit jaar kan opleveren:
ING: beperkte uitbetaling dividend 2020 en mogelijk meer later dit jaar
ING heeft 2020 afgesloten met winst en keert in lijn met het advies van de ECB in de periode tot en met september 2021 een beperkt dividend uit.
De bank stelt voor het jaar 2020 een totaal dividend van 0,39 euro per aandeel. De uitbetaling wordt in twee delen gehakt.
In de eerste maanden van dit jaar wordt een winstuitkering van 0,12 euro per aandeel uitbetaald. Het resterende bedrag van 0,27 euro wordt uitgekeerd vanaf oktober, mits de ECB daar groen licht voor geeft.
Een dividend van 0,39 euro per aandeel komt met de huidige koers van ING (vrijdagochtend: 8,20 euro) uit op een rendement van 4,8 procent.
Er is meer goed nieuws voor aandeelhouders van de grootste bank van Nederland. ING belooft om vanaf oktober dit jaar ook het resterende dividend over 2019, van 0,45 euro per aandeel uit te betalen.
Vanaf volgend jaar, als het coronavirus hopelijk ingedamd is, is de kans groter dan ING naar zijn gebruikelijke dividendbeleid terugkeert. Normaal gesproken keert de bank 50 procent van zijn 'structurele' winst uit. Het dividend komt dan waarschijnlijk iets dichter bij het niveau van 2019, waar voor het hele jaar een winstuitkering van 0,69 euro per aandeel gereserveerd was.
ABN Amro: dividend uit 2019 volledig uitbetalen
ABN Amro heeft 2020 afgesloten met een klein verlies en hervat zijn dividenduitbetalingen voorlopig nog niet.
Maar dat kan nog komen. In de toelichting op de resultaten van 2020 belooft ABN Amro om het restant van de winstuitkering over 2019 te betalen "als de omstandigheden dat toelaten". De bank ziet genoeg financiële ruimte om dat te doen omdat de kapitaalpositie sterk is, aldus het persbericht.
ABN Amro stelde over 2019 een dividend van 1,28 euro per aandeel voor. Daarvan is 0,60 euro in 2019 als interim-dividend uitgekeerd. Het restant van 0,68 euro zou vanaf oktober dit jaar kunnen worden uitgekeerd.
Neem je het totale dividend over 2019, dan is dat op basis van de huidige aandelenkoers van ABN Amro (vrijdagochtend 8,64 euro) gelijk aan een dividendrendement van zo'n 15 procent. Dit klinkt fors, maar je moet er dus rekening mee houden dat er geen dividend komt over het jaar 2020 en dat er alleen nog een restant-dividend over 2019 wordt uitgekeerd.
Over 2020 stelt ABN Amro geen dividend voor vanwege een klein verlies van 45 miljoen euro.
Rabobank: beperkte uitbetaling op certificaten in 2021
Rabobank is niet beursgenoteerd. Maar de zogenoemde Rabobank Certificaten hebben wel een beursnotering.
Deze certificaten lijken op aandelen en keren regelmatig winst uit. Vóór de coronacrisis leverden Rabobank Certificaten veelal een rendement van zo'n 6 procent per jaar op.
Afglopen zomer gaf de bank gehoor aan de oproep van de ECB en schortte de winstuitkering op.
Maar dit jaar heeft meer in petto voor de houders van Rabobank Certificaten. De bank kondigde bij de bekendmaking van de resultaten over 2020 de vergoeding voor de Rabo Certificaten weer te hervatten met drie winstuitkeringen van 0,13674 euro in elk van de eerste drie kwartalen van 2021.
Dat is fors minder dan de minimale kwartaalvergoeding van 0,40625 euro die Rabobank normaal gesproken hanteert.
De bank wijt de beperkte uitkering aan de aanbeveling van de ECB en belooft de vergoeding weer op te krikken als de toezichthouder dat weer toelaat.
Maar een kwartaalvergoeding van 0,13674 euro per certificaat is beter dan niks. Als Rabobank ook in het laatste kwartaal deze dividendhoogte hanteert, komt de jaaruitkering op 0,54696 euro per certificaat uit.
Met de huidige koers van de Rabobank Certificaten (vrijdagochtend 133 procent) hebben de Rabobank Certificaten een nominale waarde van 33,50 euro (100 procent staat gelijk aan 25 euro). De vergoeding levert dan op jaarbasis een rendement van 1,6 procent op.