- Rabobank heeft de Europese regels voor het belonen van werknemers in de financiële sector niet goed toegepast. De Nederlandsche Bank legt daarom boetes van in totaal 2 miljoen euro op.
- En dat is niet de enige boete die dreigt voor Rabo. De bank krijgt mogelijk nog te maken met een boete vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen.
- De bank maakte ook jaarcijfers bekend. Onder druk van de lage rente en economische tegenwind is de winst van Rabobank afgelopen jaar flink gekelderd, tot 2,2 miljard euro.
Rabobank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) voor in totaal 2 miljoen euro aan boetes gekregen wegens het niet correct toepassen van Europese beloningsregels. Volgens de toezichthouder ging het financiële concern een paar jaar terug bij diverse bonussen de fout in.
Over het jaar 2014 was aan drie medewerkers een te hoge variabele beloning uitgekeerd. Daarnaast werd de beloning aan 125 medewerkers te vroeg uitbetaald. Diezelfde 125 medewerkers en nog vijf anderen werden bovendien volledig in contanten beloond, terwijl dat niet had gemogen.
Rabobank heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de straf. “De boete betreft een oude kwestie uit 2014”, benadrukt topman Wiebe Draijer in een toelichting. De straf heeft volgens hem betrekking op een kleine groep medewerkers bij de buitenlandse activiteiten van de bank. Volgens DNB voldoet Rabobank inmiddels weer aan de Europese beloningsregels.
Boete om witwaskwestie dreigt nog steeds
En dat is niet de enige boete die dreigt voor Rabo. De bank krijgt mogelijk nog te maken met een boete vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Draijer sluit dat niet uit, zei hij bij de presentatie van de jaarcijfers. Onder druk van de lage rente en economische tegenwind is de winst van Rabobank afgelopen jaar flink gekelderd.
In november werd al bekend dat Rabobank op last van De Nederlandsche Bank (DNB) tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico’s. Het financiële concern was op de vingers getikt omdat de onderbouwing van 40.000 klantdossiers in de laagste risicoklasse onvoldoende zou zijn.
De bankensector ligt de laatste tijd onder een vergrootglas in verband met witwaskwesties. DNB had Rabobank al eens een boete opgelegd van iets meer dan 1 miljoen euro. Dat ging om gebreken bij de registratie van klanten, waarmee de bank niet voldeed aan antiwitwasregels. Rabobank schikte begin 2018 tevens een zaak in de Verenigde Staten voor 298 miljoen euro. Bij vestigingen van een dochteronderneming in de buurt van de grens met Mexico hielden klanten zich jarenlang bezig met verdachte praktijken.
DNB gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durft niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.
Rabobank ziet nettowinst dalen
De nettowinst kwam vorig jaar uit op 2,2 miljard euro. Dat is aanzienlijk lager dan de recordwinst van 3 miljard euro uit 2018. Het ongunstige renteklimaat had grote impact op de resultaten. Zo heeft Rabobank zijn belang van 30 procent in verzekeraar Achmea met 300 miljoen euro afgewaardeerd.
Eerder deze week werd al bekend dat vermogende spaarders later dit jaar ook bij Rabobank rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. Spaarders die minder dan 1 miljoen euro op hun rekening hebben, krijgen wel nog altijd 0,01 procent rente.
De coöperatieve bank kampt tevens met flink toegenomen kredietvoorzieningen, als gevolg van economische omstandigheden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Volgens Draijer is er ongeveer 1 miljard euro in de zogeheten stroppenpot gestopt voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Onder meer klanten van Rabobank in de suikerbranche hebben het moeilijk.