De schikking die Rabobank heeft getroffen met Britse, Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten gaat ten koste van de nettowinst over 2013.
De bank houdt echter vast aan de verwachting dat de winst dit jaar op peil kan worden gehouden. Dat liet een woordvoerder van de bank dinsdag weten.
Rabobank betaalt in totaal 774 miljoen euro aan toezichthouders en justitie in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Dat bedrag gaat in zijn geheel van de nettowinst af. De winst wordt daarentegen opgekrikt door de boekwinst van 1,5 miljard euro die eerder dit jaar op de verkoop van vermogensbeheerder Robeco werd geboekt.
De woordvoerder wilde niet ingaan op de vraag of de bedragen die moeten worden betaald hoger zijn dan verwacht. “Dit is de uitkomst van de gesprekken met de toezichthouders, dus hier moeten we het mee doen.”
DNB: ernstige overtredingen bij Rabobank
De Nederlandsche Bank (DNB) stelt dat tussen 2006 en 2012 ernstige overtredingen zijn begaan bij Rabobank. Volgens DNB had Rabobank de interne controle niet op orde, waardoor de misstanden, waarbij handelaren het Libortarief manipuleerden, konden ontstaan.
Op aandringen van DNB heeft Rabobank maatregelen getroffen om zijn bedrijfsvoering te verbeteren en zijn er aanvullende disciplinaire maatregelen genomen tegen handelaren en managers.
DNB benadrukt dat Rabobank zal moeten laten zien dat de risico's daadwerkelijk worden aangepakt. Zo nodig zal het toezicht worden opgevoerd, stelde de centrale bank.
Dijsselbloem: schaamteloze fraude Rabobank
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is snoeihard in zijn oordeel over de Rabobank. Volgens hem was er sprake van schaamteloze fraude en zijn de opgelegde boetes terecht. Hij liet dat dinsdag weten in een reactie.
Dijsselbloem: "De Liboraffaire schaadt opnieuw het vertrouwen in de financiële sector. Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank. De opgelegde sancties zijn dan ook terecht. Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit. De nu aangekondigde maatregelen zijn essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl