Grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank zijn sinds 2019 bezig om hun geldautomaten onder te brengen in een gezamenlijke service: Geldmaat.
Andere banken klagen dat de kosten voor het gebruik van Geldmaat aanzienlijk hoger zijn vergeleken met het gebruik van de afzonderlijke geldautomaten van de drie grootbanken.
Het aantal opnames van contant geld via geldautomaten daalt al jaren. Dat maakt het duurder om geldautomaten te beheren.
Sinds begin 2019 zijn grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank bezig hun geldautomaten via een gezamenlijke service aan te bieden. De geldautomaten krijgen een nieuw, geel uiterlijk en gaan verder onder de naam Geldmaat. Kleinere banken zijn hier vooralsnog niet heel blij mee, meldt het Financieele Dagblad maandag.
Afgelopen jaar gaven de drie grootbanken aan samen met Geldservice Nederland (GSN), dat de geldautomaten sinds 2011 beheert, te willen zorgen voor een meer evenwichtige spreiding over het land van hun geldautomaten. Bij het herindelen van de locaties wordt volgens de banken en GSN gekeken naar het aantal transacties en het aantal bezoekers in een gebied.
Geldmaat zou dus meer efficiëntie moeten brengen, maar kleinere banken klagen over hoge kosten als hun klanten gebruikmaken van Geldmaat. “Het is een stuk duurder geworden dan in de oude situatie, toen we nog individuele afspraken met de banken maakten”, zegt een woordvoerder van Van Lanschot Bankiers tegen het FD.
Ook Knab is niet blij: “De introductie van Geldmaat zorgt voor een flinke verhoging van de kostprijs voor het opnemen van contant geld”, aldus een woordvoerder tegen het FD. Bunq en Triodos uiten zich in vergelijkbare zin tegenover de krant.
Geldmaat geeft aan zich niet te herkennen in de kritiek: "Onze tarieven zijn gebaseerd op die van de bekende card schemes zoals Mastercard. We proberen juist zo neutraal en transparant mogelijk te zijn in onze tarieven."
Minder contant geld pinnen, meer elektronisch betalen
Het gebruik van geldautomaten voor de opname van contant geld neemt al jaren af in Nederland, wat ervoor zorgt dat de kosten voor het in stand houden van geldautomaten toenemen. De bundeling van de geldautomaten van de grootbanken was juist bedoeld om die kostenstijging te beperken door grotere efficiëntie.
Onderstaande grafiek laat zien hoe het aantal geldopnames bij geldautomaten de afgelopen jaren is gedaald van zo'n 350 miljoen in 2015 tot ongeveer 250 miljoen afgelopen jaar.