Rabobank-topman Wiebe Draijer heeft donderdag harde kritiek geuit op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Die houdt de rente in de eurozone al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar de banken hebben daar last van in hun verdienmodel.
Rabobank vindt dat de rente op de financiële markten omhoog moet. Het alsmaar verlagen van de rente droeg afgelopen jaren wel bij aan het economisch herstel, maar het recept van de centrale bank lijkt uitgewerkt, stelde Draijer.
In de strijd tegen de zwakke economische groei en lage inflatie heeft de ECB onder meer zijn depositorente verlaagd tot minder dan nul procent. Die negatieve rente houdt in dat banken geld moeten betalen om middelen aan te houden bij de centrale bank.
Mede daardoor lopen ook de spaarrentes voor Nederlandse rekeninghouders steeds verder terug. De bank vindt die situatie steeds lastiger uit te leggen aan zijn klanten.
Het ECB-beleid kan ertoe leiden dat banken zelf ook een negatieve rente gaan hanteren, waardoor sparen dus geld gaat kosten. Draijer beaamde dat dit “in theorie” mogelijk is. Hij denkt echter niet dat het zover gaat komen.
Winst van 2,2 miljard
Ondanks de lage rente, slaagde Rabobank er afgelopen jaar wel in om de winst fors uit te breiden. Het herstel van de Nederlandse economie zorgde er onder meer voor dat de kosten scherp daalden. Rabobank zag het jaarresultaat met 20 procent groeien tot ruim 2,2 miljard euro.
De totale kosten voor kredietverliezen daalden tot iets meer dan 1 miljard euro. De kredietportefeuille kromp wel, omdat mkb-ondernemers terughoudend blijven in hun vraag naar nieuwe leningen.
De afgelopen jaren kreeg het imago van Rabobank een flinke deuk, onder meer door het Liborschandaal. Volgens de bank neemt de tevredenheid onder klanten nu weer toe, maar Draijer gaf ook aan dat er nog meer verbeteringen nodig zijn. Rabo gebruikt onder meer een chatfunctie in zijn app en pop-up-stores in een poging om dichter bij zijn klanten te staan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl