Rabobank moet een boete van 774 miljoen euro betalen voor schandaal rond de manipulatie van bancaire rentes. De affaire kost topman Piet Moerland de kop.

Dat bevestigde Rabobank dinsdagmiddag.

Moerland treedt per direct terug als bestuursvoorzitter van Rabobank, als gevolg van de uitkomsten van het onderzoek naar de manipulatie van Libor- en Euribor-rentes. “Hiermee wil hij een kristalhelder signaal afgeven”, aldus Rabobank.

Rabobank heeft met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders, alsook Het Openbaar Ministerie en De Nederlandsche Bank een schikking getroffen. Die kost de bank 774 miljoen euro. Handelaren van Rabobank hadden, samen met die van andere grote banken, tarieven gemanipuleerd van basisrentes die banken aan elkaar rekenen.

Bij het schandaal waren 30 Rabobank medewerkers betrokken. De top van Rabobank is naar eigen zeggen volstrekt niet op de hoogste geweest van de onoorbare praktijken, waarbij bankrentes werden gemanipuleerd. Wel hebben de leden van de raad van bestuur vrijwillig voor in totaal twee miljoen euro een deel van hun beloning ingeleverd.

De arbeidscontracten van medewerkers die zwaar in de fout zijn gegaan, zijn inmiddels beëindigd. Ook heeft Rabobank voor een bedrag van 4,2 miljoen euro aan bonussen teruggevorderd over de periode 2009 tot en met 2012.

Baas Rabobank treedt af

"Ik heb het volste begrip voor de maatschappelijke verontwaardiging over de uitkomsten van de onderzoeken en ik deel die", aldus Moerland in een verklaring. "Namens de bank en namens het Bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen. De Raad van Bestuur betreurt ten zeerste dat dit is gebeurd en dat dit heeft kunnen gebeuren."

Volgens Moerland passen de geconstateerde praktijken bij rentes die banken onderling rekenen, en die tegelijk de basis vormen voor tal van andere rentes, waaronder hypotheekrentes, "op geen enkele wijze [...] bij de normen en waarden van de Rabobank".

Moerland (64) was sinds 2009 voorzitter van de bank. Commissaris Rinus Minderhoud (67) neemt zijn taken voorlopig waar. Moerland ziet af van een vertrekregeling. Minderhoud krijgt een salaris van 985 duizend euro op jaarbasis.

Minister Jeroen Dijsselbloem juicht de beslissing van Moerland toe, zo meldde persbureau ANP dinsdag. "De Liboraffaire schaadt opnieuw het vertrouwen in de financiële sector. Deze vorm van schaamteloze fraude van geldhandelaren staat mijlenver van de coöperatieve gedachte van Rabobank. De opgelegde sancties zijn dan ook terecht. Ik respecteer de beslissing van Moerland die hiermee verantwoordelijkheid neemt en zijn afkeuring op de sterkst mogelijke manier uit. De nu aangekondigde maatregelen zijn essentieel om dergelijke misstanden voor de toekomst uit te bannen", aldus de minister.

Libor-rente

Libor staat voor Londen Interbank Offered Rate en Euribor voor Euro Interbank Offered Rate. Dit zijn rentes die banken onderling rekenen voor kortlopende kredieten. Voor leningen aan bedrijf en consumenten wordt vaak het Euribor-tarief plus een risico-opslag berekend.

De Libor- en Euriborrentes worden bepaald via een panel van zestien banken, waar Rabobank er één van is. Dagelijks geven deze banken aan wat zij zelf voor rentes betalen. Op basis hiervan wordt een gemiddelde vastgesteld voor de Libor- en Euribor-tarieven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl