• De Raad van State waarschuwt dat de nieuwe asielwetten van minister Faber zullen leiden tot meer rechtszaken, hogere kosten en een zware werkdruk voor de IND.
  • Het tweestatusstelsel, waarbij asielzoekers in twee groepen worden verdeeld, stuit op “zeer grote bezwaren” van de Raad voor de Rechtspraak.
  • Beide adviesorganen van regering vrezen dat de strengere regels de doorlooptijden van asielprocedures zullen verslechteren in plaats van verbeteren.
  • Lees ook: Fors minder asielaanvragen in Nederland ten opzichte van vorig jaar in derde kwartaal

De Raad van State uit ernstige zorgen over de mogelijke gevolgen van de nieuwe asielwetten van minister Marjolein Faber voor Asiel en Migratie. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel. Volgens de Raad van State zullen de voorgestelde strengere regels leiden tot een aanzienlijke toename van juridische procedures en daarmee hoge kosten en extra werk voor de rechtspraak.

“Er zal veel meer geprocedeerd gaan worden”, stelt de Raad van State. De maatregelen, zoals het verkorten van de looptijd van asielvergunningen van vijf naar drie jaar en het afschaffen van vergunningen voor onbepaalde tijd, zullen ook een “forse extra werkbelasting” veroorzaken bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Kritiek op wetsvoorstellen voor asielwetgeving van Faber

De Raad van State heeft deze kritiek geuit in reactie op de conceptwetsvoorstellen, die momenteel voor consultatie beschikbaar zijn. Hoewel het kabinet wettelijk verplicht is om wetsvoorstellen later voor advies naar de afdeling Advisering van de Raad van State te sturen, heeft de Raad van State nu alvast gebruikgemaakt van de mogelijkheid om te reageren.

Ook de Raad voor de Rechtspraak waarschuwt voor de gevolgen van de plannen. De raad spreekt van “zeer grote bezwaren” tegen het tweestatusstelsel, dat asielzoekers in twee groepen verdeelt: zij die vluchten voor oorlog of geweld en zij die vervolgd worden vanwege hun politieke opvattingen, geloof of seksuele geaardheid. In dit voorstel krijgt de eerste groep minder rechten.

De Raad voor de Rechtspraak voorspelt dat driekwart van de asielzoekers die onder de eerste groep valt, naar de rechter zal stappen. Dit zal leiden tot meer werkdruk en "eerder een verslechtering dan een verbetering" van de doorlooptijden in asielprocedures.

LEES OOK: Hoogste studieschuld bij voormalige universitaire studenten: gemiddeld €12.500, tegen € 6.300 voor hbo’ers