- Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis met 3,5 procent gestegen, blijkt uit de nieuwe Quote 500.
- Dat is wel de laagste stijging sinds het uitbreken van de kredietcrisis.
- Charlene de Carvalho-Heineken staat nog altijd bovenaan, ondanks dat ze afgelopen jaar ruim 2 miljard euro aan vermogen verloor.
Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is het afgelopen jaar gestegen tot 186 miljard euro. Dat is volgens zakenblad Quote 3,5 procent meer dan vorig jaar, ondanks de coronacrisis. Het is wel de kleinste stijging sinds het uitbreken van de kredietcrisis.
“De kloof tussen traditionele rijken, afkomstig uit handel, transport of productie, en razendsnelle tech- of apprijken wordt groter. De opmars van de laatste categorie wordt door de pandemie alleen maar versneld”, staat te lezen in de nieuwste editie van de Quote 500, de jaarlijkse lijst met superrijken.
Zo is de grote winnaar van het afgelopen jaar onder meer Adyen-oprichter Arnout Schuijff met een geschat vermogen van 2,5 miljard euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Schuijff staat nu op plek vijf.
Ook Mabel van Oranje profiteerde van de waardestijging van haar aandelenpakket in het fintechbedrijf. Onder de bekende Nederlanders steeg haar vermogen het hardst met ruim 93 procent, naar 560 miljoen euro.
Charlene de Carvalho-Heineken blijft verreweg de rijkste Nederlander
Boven aan de lijst staat nog steeds Charlene de Carvalho-Heineken met ruim 12 miljard euro. De dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken verloor het afgelopen jaar ruim 2 miljard euro aan vermogen.
Niet alle superrijken kregen er het afgelopen jaar meer geld bij. Naast dat van Charlene de Carvalho-Heineken wordt ook het vermogen van Frits Goldschmeding flink lager ingeschat. De oprichter van uitzendbureau Randstad verloor bijna 7 procent en bezit nu 4,1 miljard euro.
Onder de bekende Nederlanders is John de Mol de grote verliezer. De mediamiljardair verloor volgens Quote ruim 11 procent van zijn vermogen en heeft nu 2,4 miljard euro.
Om een notering te verdienen in de Quote 500 moest een Nederlander dit jaar 95 miljoen euro bezitten, 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. Nederland telt met 38 stuks ook meer miljardairs dan ooit. Vorig jaar waren dat er nog 37.
Dit is de volledige top vijf:
1. Charlene de Carvalho-Heineken - 12,1 miljard euro
Voor het eerst sinds 2009 heeft de dochter van Freddy Heineken haar vermogen zien afnemen. Dat komt omdat bierbrouwer Heineken vanwege de coronacrisis slechte resultaten boekte.
2. Frits Goldschmeding - 4,1 miljard euro
Ook de oprichter van Randstad teerde in op zijn vermogen. Goldschmedig is inmiddels 87 jaar en verloor 6,8 procent van zijn miljardenvermogen.
3. Gérita en Inge Wessels - 3,8 miljard euro
De dochters van de in 2017 overleden bouwondernemer Dik Wessels zagen hun vermogen wel stijgen. Hun belangen in het succesvolle investeringsfonds dat hun vader hen naliet zijn 5,6 procent meer waard geworden.
4. Karel van Eerd - 2,5 miljard euro
De oprichter van supermarktketen Jumbo zag zijn vermogen met 8,7 procent stijgen en verdringt mediaondernemer John de Mol van de vierde plek.
5. Arnout Schuijff - 2,5 miljard euro
De medeoprichter van Adyen is de grote winnaar van 2020 en zag zijn vermogen bijna verdubbelen. Het succesvolle fintechbedrijf heeft al vijf mensen miljardair gemaakt.