Koningin Elizabeth zou in het geheim voor een Brexit zijn, en dat is een flinke klap voor premier David Cameron. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.

1. Koningin Elizabeth koestert heimelijk eurosceptische gevoelens en is naar verluidt voor Brexit. Dat schrijft het immer betrouwbare tabloid The Sun op basis van twee “onberispelijke en welgeplaatste bronnen.” Dus dan zal het wel zo zijn.

Volgens The Sun heeft Elizabeth in het bijzijn van de toenmalige vice-premier Nick Clegg en een aantal ministers een tirade gehouden tegen de EU. “Het was nogal wat en het ging wel eventjes door,” zo quote de krant een van de bronnen. “Bij de mensen die het gesprek konden horen bestond geen enkele twijfel over de mening van de koningin over Europese integratie.”

Tijdens een bezoek van een aantal parlementsleden aan Buckingham Palace liet de koningin er ook geen gras over groeien. Toen een van de volksvertegenwoordigers Elizabeth vroeg om haar mening over de EU, antwoordde ze boos dat ze Europa “niet begreep.”

Als de koningin inderdaad tegen de EU zou zijn, zou dat een grote tegenslag zijn voor premier Cameron en zijn poging het Brexit-akkoord aan de kiezers te verkopen. Zo is Boris Johnson, die populaire burgemeester van Londen die op het leiderschap van de Conservatieven aast, ook voor het opzeggen van het EU-lidmaatschap.

2. Volgens de Wall Street Journal wil het Amerikaanse ministerie van Justitie Volkswagen gebruiken als proefkonijn door de autobouwer te vervolgen onder een wet tegen bankfraude. Onder die wet, die bekend staat onder de afkorting Firrea, heeft Justitie banken tientallen miljarden dollars aan boetes opgelegd in de nasleep van de financiële crisis van 2008.

Voor Volkswagen betekent het nieuws dat er weer een nieuw front is geopend in het uitlaatgassenschandaal. Ook het Amerikaanse ministerie van Milieu heeft een onderzoek lopen naar het gesjoemel door Volkswagen. Daarnaast zijn er tal van aanklachten van openbaar aanklagers en private partijen. Ook in Europa hebben autoriteiten Volkswagen op de korrel genomen.

Volgens een door de Wall Street Journal aangehaalde rechtenprofessor is er inmiddels sprake van een “wedloop” tussen autoriteiten over wie Volkswagen het hardst kan aanpakken. Volkswagen vreest het ergste. Volkswagen commissaris en vakbondsleider Bern Osterloh zei vanochtend tegen Süddeutsche Zeitung dat een eventuele ontslaggolf bij de 600.000 werknemers afhangt van de hoogte van de boetes in de VS.

3. Boskalis was vanochtend de op twee na sterkste daler op de Europese beurzen nadat het baggerbedrijf beleggers zwaar teleurstelde met de jaarcijfers. Boskalis zei dat de waarde van de orderportefeuille kelderde van 3,3 naar 2,5 miljard euro.  

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

“Dalende prijzen van olie, gas en commodities eisen ook hun tol in diverse marktsegmenten waarin wij actief zijn. Volumes en prijzen staan onder druk, wat zich ook vertaalt in onze orderportefeuille”, zei topman Peter Berdowski. Boskalis verwacht binnen afzienbare tijd geen verbetering en zei daarom dat het nettoresultaat dit jaar “aanzienlijk lager zal uitkomen” dan in 2015.

4. Opgelet Fugro, Boskalis-CEO Peter Berdowski bijt door. Uit de jaarcijfers van Boskalis blijkt dat de baggeraar het belang in oliedienstverlener Fugro heeft uitgebreid naar 28,6 procent. Volgens de laatste melding bij de AFM, die dateert van maart 2015, had Boskalis een belang van 25,1 procent in Fugro.

Zodra het belang 30 procent overschrijdt, moet Boskalis een verplicht bod uitbrengen. Tijdens de conference call later vanochtend wilde Berdowski niet loslaten. Hij zei nogmaals dat Fugro een “interessant” bedrijf is. Fugro wil graag zelfstandig blijven en heeft de avances van Berdowski als vijandig bestempeld.

5. Volgens beursgoeroe Jeffrey Gundlach bent u een dief van uw eigen portemonnee als u Ameriaanse aandelen koopt. Gundlach zei gisteren in een presentatie dat de S&P 500 2 procent omhoog kan of met 20 procent kan dalen.

S&P 500 zette op 11 februari een bodem neer op 1.810,10 punten. Sindsdien is de beursgraadmeter met 8 procent gestegen. Volgens Gundlach is dat niet meer dan een “bear-markt rally.” Gundlach stak ook een tirade of tegen negatieve rentestanden. Negatieve rentestanden zijn de aanleiding van het bloedbad in het bankwezen en bankaandelen, aldus Gundlach.

6. Europese beurzen krabbelden vanochtend op na de verliezen van de afgelopen twee dagen. Een echte aanleiding voor het herstel in de vorm van nieuws was er niet. Sommige beleggers lijken simpelweg een gokje te wagen in de hoop dat ECB-president Draghi een groter dan verwacht verruimingspakket uit de hoge hoed tovert op donderdag.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB de obligatieaankopen uitbreiden en de depositorente voor banken verder verlagen in de hoop de kredietverlening aan te wakkeren en de euro te verzwakken. Aan het einde van de ochtend stond de AEX ruim een half procent hoger op 435,5 punten. Het jaarverlies bedraagt nog slechts 1,3 procent, waarmee Amsterdam een van de best presterende Europese beurzen dit jaar is.

De outperformance heeft de AEX te danken aan indexzwaargewichten ASML, Shell en Unilever, die allemaal hoger staan ten opzichte van het slot van 2015. Daarnaast zijn banken ondervertegenwoordigd in de AEX, maar oververtegenwoordigd op andere Europese beurzen. Bankaandelen hebben dit jaar zware klappen opgelopen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl