- Samsung en Sony introduceerden tijdens de technologiebeurs CES van 2022 de eerste TV’s met QD-OLED-panelen.
- De technologie gebruikt een blauw OLED-paneel en een Quantum Dots-paneel om tot ongekende kleur- en lichtopbrengst te komen.
- We leggen je uit hoe deze technologie verschilt van reguliere OLED-technologie en waarom het een grote stap voorwaarts is.
- Lees ook: Wat is mini-LED en waarom is het misschien wel beter dan OLED?
En nieuw jaar, een nieuwe beeldtechnologie, zo lijkt het wel.
Dit jaar trappen we af met een verbetering van de OLED-schermen die we al kennen. Samsung noemt het QD-OLED en bestempelt TV’s met de technologie als QD-Display TV’s. De eerste TV met de nieuwe technologie won de ‘Best of Innovation‘-prijs op de CES 2022. Leuk, maar wat is het nu eigenlijk? En is het de moeite waard?
Voordat we de nieuwe QD-OLED gaan uitleggen, is het handig om wat informatie te hebben over waar we nu staan met de OLED-schermen. Dit zijn doorgaans schermen met drie verschillende kleuren OLEDjes in het paneel. Door deze in goede verhoudingen aan te sturen kan je alle kleuren produceren. Zwart zie je alleen als alle lampjes uit staan, wat helpt bij het tonen van echte diepe zwarten, iets waar OLED-panelen bekend om staan.
Tot zover klinkt het goed, maar er is een probleem, want niet alle kleuren hebben dezelfde lichtopbrengst. Zo is blauw het felst en rood het minst fel. Groen zit er een beetje tussenin. Dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld rode tinten ietwat flets over kunnen komen op een OLED-scherm. Over het algemeen remmen deze verschillen in lichtopbrengst de algehele felheid van het scherm.
LG ontwikkelde daarom OLED-schermen met vier kleuren OLED's. Naast RGB gebruiken deze schermen ook witte OLED's. Die zitten er alleen in om de lichtopbrengst van het gehele scherm op te schroeven en daarmee de beleving van de kijker te verbeteren. Tot een bepaalde hoogte natuurlijk, want wit licht kan in te grote hoeveelheden een averechts effect hebben. Zet de brightness van je TV of monitor maar eens helemaal omhoog.
QD-OLED is de oplossing
Een QD-OLED-scherm moet de oplossing voor het lichtopbrengstprobleem zijn. En daarmee bedoelen we voor alle kleuren, niet alleen voor de algehele felheid van het scherm. Om zover te komen gooiden de ontwikkelaars bij Samsung het over een heel andere boeg. In plaats van een paneel dat drie of vier kleuren OLED's bevat, kozen ze voor alleen de felste: de blauwe. Om daar toch kleur in te krijgen, plaatsten ze daar een Quantum Dots-paneel overheen.
Quantum Dot is eigenlijk een mooie naam voor een paneel met kleurenfilters die zelf ook verlicht zijn. Elke pixel op het scherm bestaat uit drie kleinere subpixels met elk een eigen kleur. Door deze subpixels precies aan te sturen kunnen alle kleuren op het scherm geprojecteerd worden, maar met slechts minimaal verlies van de lichtopbrengst.
Dat vertaalt zich in alle voordelen van een OLED-scherm, maar met nog een groter kleurbereik, scherper beeld (het licht 'bloedt' minder over naar andere pixels), een hoger contrast van 1.000.000 : 1, hogere lichtopbrengst en de mogelijkheid voor hogere beeldverversingssnelheden (tot wel 144Hz). Dat laatste komt vooral doordat er minder lagen nodig zijn, waardoor het licht van de OLED's eerder op het scherm te zien is.
En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn, beweert Samsung ook nog eens dat de QD-OLED-schermen beter voor je ogen en je lichaam zijn. Het blauwe licht van de OLED's is van een kortere golflengte waardoor je minder last hebt van verstoring van de melatonineproductie en je ogen minder snel moe worden.
QD-OLED niet zonder nadelen
Maar hoe goed de QD-OLED-schermen ook zullen zijn, ze hebben nog een paar nadelen die aan OLED gekoppeld zijn. Zo is er nog steeds het risico op het inbranden van beeld op het scherm. Samsung hoopt dat probleem in ieder geval te verminderen door drie lagen blauwe OLED's per pixel in te zetten. Daardoor hoeven ze niet zo hard te werken en lopen ze minder kans op inbranden terwijl ze ook nog eens langer mee zouden moeten gaan.
Maar dit alles is nog toekomstvisie, want wanneer de QD-displays, zoals Samsung ze noemt, op de markt komen, is nog onduidelijk. Geruchten gaan dat de Koreaanse fabrikant een 55-inch en 65-inch TV vroeg in het jaar gaat uitbrengen. Tegen welke prijs dat gaat zijn, is eveneens nog onduidelijk. Dit geldt ook voor de aangekondigde TV's van Sony.