- De baas van het WK Voetbal in Qatar heeft stevige kritiek over zich heen gekregen, naar aanleiding van de dood van een arbeidsmigrant die een lichtreparatie uitvoerde bij een trainingsveld.
- Nasser Al Khater zei donderdag tegen persbureau Reuters dat de dood nu eenmaal bij het leven hoort.
- Mensenrechtenorganisaties verweten Al Khater gebrek aan respect voor de omstandigheden waarin arbeidsmigranten in Qatar hun werk moeten doen.
- Lees ook: Alles draait om geld tijdens het WK in Qatar: 5 waanzinnige weetjes die je niet mag missen
De baas van het WK Voetbal in Qatar reageerde donderdag in een interview met persbureau Reuters op een fataal ongeval. Daarbij overleed een arbeidsmigrant die een lichtreparatie uitvoerde bij een trainingsveld.
“De dood hoort nu eenmaal bij het leven, of je nu werkt of aan het slapen bent. Ja, er is een werknemer overleden. Onze gedachten gaan uit naar de familie”, zei Nasser Al Khater donderdag tegen Reuters.
Al Khater was niet blij met de vraag over het overlijden van de arbeidsmigrant. Het gaat om een Fillippijnse man die was ingehuurd om lichten te repareren bij het trainingsveld van het Saudische voetbalteam, aldus The Athletic. De man overleed na een val waarbij zijn hoofd een betonnen vloer raakte. De wereldvoetbalbond FIFA sprak van een “tragisch ongeval”
Al Khater vond het vreemd dat de interviewer van Reuters hiernaar vroeg: "We zitten midden in het WK, een succesvol WK. En dan wil je het nu hier over hebben?"
Al Khater benadrukte nog eens dat de beweringen over dodelijke ongevallen met arbeidsmigranten in de aanloop naar het WK "absoluut onwaar" waren.
Kritiek op baas van WK in Qatar
Mensenrechtenorganisaties reageerden ontstemd op de uitspraken van Al Khater. "De FIFA en de autoriteiten in Qatar bevestigen hiermee het gebrek aan respect voor de levens van arbeidsmigranten, het verdoezelen van belangrijke feiten en de tekortkomingen bij het garanderen van veilige werkomstandigheden", schreef Human Rights Watch in een reactie.
Onderzoeker Ella Knight van Amnesty International zei tegen de BBC: "We doen al jaren oproepen aan de autoriteiten in Qatar om serieus onderzoek te doen naar fatale ongevallen van werknemers. Maar dat gebeurt niet. In plaats daarvan worden grote aantallen doden toegeschreven aan 'natuurlijke oorzaken', terwijl het werk bij extreem hoge temperaturen duidelijk gezondheidsrisico's meebrengt."