Het onwaarschijnlijkste land om ooit het WK voetbal te organiseren, spendeert een fortuin om alle gerelateerde bouwprojecten op tijd af te krijgen.
In golfstaat Qatar vloeit er per week 500 miljoen dollar vanuit de regeringskassen naar bouwprojecten. Niet alleen voor stadions, maar ook wegen, ziekenhuizen en een uitbreiding van de luchthaven.
Dat schrijft The Guardian op basis van een persreis naar het olie- en gasrijke emiraat.
De minister van Financiën Ali Shareef Al-Emadi zegt: “We spenderen 500 miljoen dollar per week aan de belangrijkste projecten. Dit zal doorgaan in de komende vier jaar om ons doel te bereiken het land klaar te krijgen voor 2022.”
Niet duurste WK ooit
In totaal zal Qatar het duizelingwekkende bedrag van 200 miljard dollar spenderen. Maar dat zal volgens minister Al-Emadi niet resulteren in het duurste WK voetbal ooit. “Dit gaat over infrastructuur, dus als je het WK los bekijkt: nee.”
"En 90 procent van de contracten zijn al vergund. Het gaat dan niet alleen om de stadions, maar ook wegen, spoorwegen, havens, luchthavens - die zijn al onderweg - en zelfs ook ziekenhuizen."
De hoofdstad Doha heeft een gloednieuwe luchthaven, het nog geen drie jaar oude Hamad International Airport. Hoewel Qatar voor zover bekend geen andere vliegvelden gaat bouwen, zal er waarschijnlijk wel een tweede terminal komen op Hamad. Over minder dan drie jaar moet Doha ook een metronetwerk met in elk geval drie lijnen hebben, waar momenteel maar liefst 19 boormachines tegelijkertijd aan bezig zijn - een Guinness-wereldrecord.
Lage olieprijzen
Na een periode met lage olieprijzen is Qatar nog steeds vastberaden om het toernooi doorgang te laten vinden. Omdat de economie vooral draait op de op twee na grootste gasreserves ter wereld, kreeg het Arabische land een klap in de voorbije jaren.
In 2016 worstelde het land met haar eerste begrotingstekort in vijftien jaar tijd: 12 miljard dollar. Voor 2017 heeft de regering 7,7 miljard dollar te weinig. Maar de recente stijging in olieprijzen is welkom.
Het land gaat, samen met buren in de regio, btw invoeren in 2018, maar inkomensbelasting is nog een brug te ver voor Al-Emadi.