- Nederland heeft in Qatar met vertegenwoordigers van de Taliban gesproken over de situatie in Afghanistan.
- Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken maakte dit woensdag bekend tijdens een persconferentie.
- Kaag zegt met de Taliban te hebben gesproken over het lot van de Nederlanders en Afghanen die de Nederlandse missie hebben bijgestaan en die nog altijd in het land vastzitten.
Nederland heeft in Qatar met vertegenwoordigers van de Taliban gesproken over de situatie in Afghanistan. Dat bevestigt minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een persconferentie.
De demissionair minister reisde dinsdag met een delegatie naar de Golfstaat af, waar de Taliban een vertegenwoordiging heeft. Volgens Kaag ging het om “een eerste ontmoeting op ambtelijk niveau”.
Al eerder op woensdag meldde het Afghaanse tv-station Tolo News dat plaatsvervangend Taliban-hoofd Sher Mohammad Abbas Stanekzai met de Nederlandse delegatie over de situatie in Afghanistan in sprak. Ook zou er gesproken zijn over reismogelijkheden en het functioneren van de luchthaven van Kabul.
Kaag bevestigd dat ze gesproken heeft over het lot van de achtergebleven Nederlanders en Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen of journalisten en ontwikkelingsorganisaties hebben bijgestaan.
Daarnaast was het ook een "verkennend gesprek om te achterhalen wat de positie van de Taliban is, anders dan gepresenteerd in openbare statements", zei Kaag. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de behandeling van meisjes en vrouwen.
Geen erkenning van het regime
Al meer Europese landen, zoals Duitsland, hebben met de Taliban gesproken. Het kabinet heeft steeds gezegd contact met de nieuwe leiders in Kabul niet uit te sluiten om de Nederlandse belangen te behartigen.
Wel benadrukt het kabinet dat een ontmoeting met de Taliban nog geen erkenning van het regime inhoudt.
Kaag maakt op dit moment een rondreis door de regio om te praten over de ontwikkelingen in Afghanistan. Haar eerste stop was Qatar, omdat dit land nauwe contacten met de Taliban heeft.
De minister kondigde daar ook aan dat de Nederlandse ambassade in Kabul tijdelijk naar Qatar verplaatst wordt. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat, gaat de ambassade in Kabul weer open.
In Afghanistan zitten nog veel mensen vast die het land willen verlaten. Nederland slaagde erin om ruim 2500 mensen uit Kabul te evacueren. Van hen blijven er 1600 in Nederland.
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zich inmiddels meer dan 13.000 Afghanen gemeld die naar Nederland willen komen. Zij zeggen in aanmerking te komen voor evacuatie.
Kaag heeft Qatar inmiddels verlaten en is in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad aangekomen.