De PVV blijft vasthouden aan haar standpunt dat na een vredesregeling geen Nederlandse militairen gaan deelnemen aan een troepenmacht in Oekraïne. “Dat gaan we niet doen.” Maar een andere bijdrage om zo’n missie te steunen met geld of materieel sluit PVV-leider Geert Wilders niet uit.

Hij wilde niet zeggen of hij het kabinet laat vallen als het kabinet toch wil deelnemen aan zo’n troepenmacht. Ook extra geld voor Oekraïne is voor hem geen taboe meer, maakte Wilders duidelijk in een debat over de situatie in Oekraïne. De afgelopen tijd keerde de PVV-leider zich hiertegen.

Volgens Dilan Yeşilgöz (VVD) neemt de PVV-voorman geen verantwoordelijkheid als hij een Nederlandse militaire bijdrage categorisch blijft uitsluiten. “In mijn boekje is het gewoon zwartrijden. Zorgen dat anderen wel betalen, maar zelf een free ride willen. Dat vind ik echt ontzettend teleurstellend van een partij die zegt te staan voor de veiligheid van Nederlanders.”

Wilders vindt dat mannen uit Oekraïne die hier verblijven, eerst maar eens terug moeten gaan naar Oekraïne.

"Voor de PVV is het belangrijk dat er vrede komt", zei Wilders. Hij vindt wel dat de EU en Oekraïne straks aan de onderhandelingstafel moeten zitten. Ook moeten zij kunnen instemmen met een vredesakkoord.

Wilders heeft geen zorgen dat Rusland na een mogelijke vrede een NAVO-land gaat aanvallen. De Russen zullen volgens hem "niet zo dom zijn". "Dan hebben ze de hele NAVO op hun dak."

Jetten wil dat PVV meer moet doen tegen Rusland

De PVV moet meer doen om Rusland tegen te houden in Oekraïne als de partij grip op migratie wil, vindt Rob Jetten. Hij wijst erop dat Syriërs en Oekraïners de afgelopen jaren de grootste vluchtelingengroepen waren. "En die hebben een ding gemeen: die zijn voor een deel gevlucht voor de bommen van Poetin", zei de D66-leider bij het debat over de veranderende situatie onder de nieuwe president Donald Trump.

"Dus als u meer grip op migratie wilt, als u minder vluchtelingen in Nederland wilt, dan moet u ook bereid zijn te helpen oorlogen in Syrië en Oekraïne te beëindigen en de vrede die daar komt ook te helpen bewaken."

Jetten put er hoop uit dat in de Tweede Kamer wel voldoende steun lijkt te zijn voor een vredesmissie in Oekraïne. Wilders "gaat helemaal niet doorbijten als het kabinet gewoon met volle steun van de Tweede Kamer in zo'n pro-Oekraïense alliantie gaat zitten", voorspelde Jetten. "Ik zou niet te snel juichen, echt, u kunt er nog weleens naast zitten", repliceerde Wilders.

Positief over gesprekken tussen Rusland en VS

Geert Wilders ziet het "glas als halfvol" waar het gaat over voorbereidende gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten over een mogelijk vredesakkoord in Oekraïne. "Wat je ook van Trump vindt, hij probeert het", zei de PVV-leider bij het debat over de koerswijziging onder de nieuwe Amerikaanse president. Maar daar gaat Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) niet in mee.

"Ik wil dat graag doen dat positief bekijken, maar ik heb ook bekeken naar wat president Trump heeft gezegd", reageerde Timmermans. Dat de Amerikaanse president heeft gezegd dat Poetin wat hem betreft een deel van Oekraïne krijgt in een vredesakkoord "betekent dat hij streeft naar een onrechtvaardige vrede".

Trump heeft in de ogen van Timmermans zijn onderhandelingspositie op voorhand al weggegeven. Dat vindt de linkse leider "buitengewoon onverstandig", omdat hij verwacht dat het Kremlin daarna nog meer eisen zal stellen. Het bewijs daarvoor ziet hij in het pakket aanvullende eisen dat Sergej Lavrov op tafel heeft gelegd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft onder andere geëist dat er geen vredesmissie mag komen.

Wilders begrijpt de afkeer van Rusland en is het hier voor "een groot deel" mee eens. Maar dat vindt hij geen reden om de onderhandelingen "de prullenbak" in te gooien. "U kunt ook zeggen: dit is een kans, laten we proberen er wat van te maken." De PVV-leider zegt dat het mooi zou zijn "als we dit boek kunnen sluiten" na jaren van oorlog. Hij vindt dat de EU de onderhandelaars niet voor de voeten moet lopen.

Timmermans sceptisch over Trump

Na de "afschuwelijke tirade" van de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance bij de veiligheidsconferentie in München is Timmermans "heel sceptisch" over de houding van Trump en de kans op duurzame vrede. Daarbij wees hij er ook op dat de toespraak "door de heer Wilders met applaus werd begroet, waar ik geen enkel begrip voor kan opbrengen".

De EU moet nu niet "onbezonnen" te werk gaan, aldus Timmermans die pleit voor "realisme". Er is nog te veel onduidelijk over een mogelijke vredesregeling. Bovendien moet de EU eensgezind blijven en moet ze landen die pro-Rusland zijn zoals Slowakije en Hongarije achter zich krijgen. Hij vindt het daarom goed dat het kabinet en andere Europese regeringsleiders zich nog niet vastleggen op een bijdrage voor een vredesmacht, maar ook geen nee zeggen zoals de PVV.

LEES OOK: Crisistop in Parijs over Oekraïne: geen harde toezeggingen van landen over Europese vredesmacht