In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van maart houden diverse partijen in het weekend van zaterdag 14 januari congressen, waarbij de partijstandpunten worden bijgeschaafd. Dit zijn de meest opvallende ontwikkelingen bij de PvdA, het CDA, de SGP en het Forum voor Democratie.
PVDA: kinderpardon en referendum
CORRECTIEF REFERENDUM – de PvdA maakt zich niet langer sterk voor een correctief referendum. De leden van de partij schrapten het streven naar zo’n bindende uitspraak van de kiezer zaterdag uit het verkiezingsprogramma.
Partijvoorzitter Hans Spekman hield op het verkiezingscongres in Utrecht nog een vlammend betoog om het programmapunt te redden, maar een nipte meerderheid van zijn partijgenoten was daarvoor ongevoelig. Wel besloot het congres andere vormen van directe democratie te gaan onderzoeken.
Het referendum is, sinds de kiezer zich afgelopen voorjaar tegen het Europees samenwerkingsverdrag met Oekraïne keerde, bij meerdere partijen uit de gratie. Ook GroenLinks liet de correctieve volksraadpleging onlangs vallen.
KINDERPARDON ASIELZOEKERS – De PvdA gaat toch weer de verkiezingen in met een pleidooi voor een ruim kinderpardon. De eis dat kinderen meewerken aan hun uitzetting wordt als het aan de partij ligt geschrapt. De partijleiding wilde daar tijdens de bijna afgelopen kabinetsperiode niet aan, maar stemde er zaterdag op het verkiezingscongres toch mee in.
De partijtop staat onder zware druk om ook volgende week al in te grijpen om de kinderpardonregeling te versoepelen. ,,Anders staan de partijleden van in ieder geval de noordelijke provincies de komende maanden wel campagne te voeren, maar dan niet voor de Kamerverkiezingen'', dreigt pleitbezorger Esther van Dijken. Ze kan kiezers niet uitleggen dat haar partij weer voor een ruimere regeling pleit maar vier jaar als regeringspartij niets wist te veranderen, vreest ze. Van Dijken wil dat de PvdA-fractie zich losmaakt van de knellende omhelzing van de VVD en zou niet rouwig zijn als dat op de valreep een kabinetscrisis oplevert.
De PvdA kreeg coalitiepartner VVD in 2012 zover in te stemmen met een kinderpardonregeling, maar die kwam nauwelijks van de grond. Opeenvolgende VVD-staatssecretarissen eisten dat gezinnen actief aan hun uitzetting hadden meegewerkt, het zogeheten meewerkcriterium. Aan die voorwaarde voldeden maar weinig kinderen.
AANPAK ONEERLIJKE ARBEIDSMIGRATIE - De PvdA pleit nu ook voor de aanpak van oneerlijke arbeidsmigratie. Vooral de aanpak van arbeidsmigratie was een belangrijk thema in de lijsttrekkersverkiezing die Lodewijk Asscher won van Diederik Samsom. De vicepremier bedong na zijn overwinning dat hij wijzigingen in het programma mocht voorstellen.
RIJKEN EN BEDRIJVEN ZWAARDER BELASTEN - Op aandringen van lijstrekker Lodewijk Asscher pleit de PvdA voor het zwaarder belasten van bedrijven en de rijkste Nederlanders. Het geld dat dat oplevert komt ten goede aan de ouderenzorg en aan belastingkortingen voor werknemers.
CDA: Kiesdrempel en meer geld defensie
KIESDREMPEL 3 ZETELS - Het CDA wil dat er een kiesdrempel komt van drie zetels bij Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA-congres heeft dat zaterdag in Barneveld besloten. Het nam een amendement op het verkiezingsprogramma aan. In dat programma was sprake van een kiesdrempel van twee zetels.
Op dit moment volstaat één zetel voor een partij om in de Kamer te worden gekozen. Een hogere kiesdrempel zou moeten leiden tot minder politieke versnippering. De buurlanden Duitsland en België kennen al een kiesdrempel.
GEEN SUIKERBELASTING - Het CDA-congres zette een streep door de passage in het verkiezingsprogramma dat er een suikerbelasting moet komen. Volgens dat programma zou zo'n belasting nodig zijn om bijvoorbeeld het drinken van frisdranken die veel suiker bevatten te ontmoedigen. Het congres vond de maatregel te ver gaan. Er werd een amendement aangenomen om de suikerbelasting te schrappen. In plaats daarvan zou er betere voorlichting moeten komen. Ook zouden afspraken met voedingsproducenten en binnen de EU moeten leiden tot een gezondere voedingsproductie.
1 MILJARD EURO VOOR DEFENSIE - Als het aan het CDA ligt, komt er de komende kabinetsperiode ongeveer een miljard euro extra voor defensie. Het CDA-congres is zaterdag in Barneveld akkoord gegaan met een aanscherping van het verkiezingsprogramma daartoe.
OV KAART VOOR STUDENTEN - Het congres wil dat de ov-kaart voor studenten behouden blijft. Volgens het verkiezingsprogramma zou er een trajectkaart moeten komen voor studenten, die alleen het vervoer tussen woon- en studieplaats vergoedt.
SGP - Strenger immigragiebleid
IMMIGRATIE - Als het aan de SGP ligt wordt het Nederlandse immigratiebeleid strenger. SGP-leider Kees van der Staaij heeft dat zaterdag gezegd tijdens het verkiezingscongres van de christelijke partij in Hoevelaken.
Van der Staaij benadrukte dat het helpen van mensen in nood een christelijke opdracht is. Maar hij maakt zich ook zorgen over groeiende invloed van de islam. Deze zorgen zijn voor de SGP niet nieuw. De fractievoorzitter herinnerde eraan dat een voorganger van hem in de Tweede Kamer, Henk van Rossum, al in 1983, vér voor de PVV, zijn zorgen uitte dat de islam de vrijheid in de samenleving zou kunnen ondergraven.
De SGP wil dat de opvang van asielzoekers in Nederland vaker tijdelijk is. Samen met het CDA presenteerde de partij daarom deze week een wetsvoorstel. Daarin wordt gepleit de termijn voor het verkrijgen van een definitieve verblijfsvergunning te verlengen van vijf naar zeven jaar.
Forum voor Democratie: Bindend referendum
BINDEND REFERENDUM - De Nederlandse politiek moet radicaal op de schop met veel meer inspraak voor de burger en minder oude politiek. Dat was zaterdag de boodschap op het allereerste partijcongres van Forum voor Democratie (FvD). ,,Wij gaan de huidige leiders vervangen en verslaan. We zullen niet rusten totdat de democratie is hersteld en het partijkartel is gebroken'', sprak lijsttrekker Thierry Baudet.
Volgens hem falen de politici die een verantwoordelijkheid hebben om de westerse cultuur te beschermen. Ondertussen is de burger de controle ontnomen, aldus Baudet. Hij spreekt van een schijndemocratie met schijndebatten waarin politici vooral loyaal zijn aan de partijtop. Bindende referenda zijn daar een oplossing voor, stelt Baudet.