Nu het economisch beter gaat, moet de politiek zorgen dat werknemers meer vrije tijd krijgen. De Nederlandse werkweek zou vier dagen moeten worden in plaats van vijf.
Dat zegt Tweede Kamerlid Martijn van Dam zaterdag in gesprek met onder meer het AD en Dagblad van het Noorden.
“Vier dagen werken moet normaal worden, zodat je een dag overhoudt voor andere belangrijke zaken”, aldus Van Dam. “Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken.” Volgens het Kamerlid gaat één op de drie vrouwen minder werken als er kinderen komen, tegen één op de twintig mannen.
Belastingmaatregelen
Van Dam vindt dat ervoor gezorgd moet worden dat iedereen een fatsoenlijk salaris kan verdienen met een 36-urige werkweek, vier dagen van negen uur.
“Nu gaan veel cao’s uit van een 40-urige werkweek”, aldus Van Dam. “Dus een verandering brengt inderdaad kosten met zich mee voor werkgevers. De overheid kan met belastingmaatregelen wel helpen door mensen netto meer te laten overhouden en werkgevers minder kosten te laten betalen.”
Weinig bijval voor pleidooi
Zes jaar geleden hield toenmalig PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer ook al eens een pleidooi voor een vierdaagse werkweek. Dat was vlak na de start van de kredietcrisis, toen de werkloosheid opliep. Het voornaamste argument destijds was dat wanneer iedereen vier dagen zou gaan werken, er meer banen beschikbaar zouden komen. Het plan kon rekenen op weinig bijval.
Ook nu reageren andere partijen niet echt enthousiast. SP-leider Emile Roemer zei zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed dat hij er niks mee kan. "Het is een sympathiek proefballonnetje." Maar hij ziet geen concreet voorstel. Roemer denkt dat de PvdA uiteindelijk afhaakt als het tot een echt voorstel komt, zoals wel vaker gebeurt in zijn ogen.
Ook D66-leider Alexander Pechtold vindt het idee sympathiek, maar ziet allerlei obstakels waar de PvdA niet op ingaat. Zoals de vraag wie een kortere werkweek moet betalen. Bovendien werken juist in Nederland veel mensen al in deeltijd, zei hij.