• De PvdA wil wachten tot de coronacijfers dalen alvorens de maatregelen te versoepelen.
  • Fractieleider Lilianne Ploumen noemde het donderdag in een debat “onverantwoord” dat het kabinet tegen het advies van het Outbreak Management Team in toch wil versoepelen
  • Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA staan wel achter de versoepelingen en de PVV wil zelfs nog een stuk verder gaan.

De PvdA lijkt er niet in te slagen de voor volgende week geplande coronaversoepelingen tegen te houden in de Tweede Kamer.

Een voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen, zo is duidelijk geworden tijdens het coronadebat.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het “onverantwoord” dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

“Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie”, aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemt zij “willekeur”. Zij roept op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het is voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeert tegen te houden.

VVD en D66 steunen regeringsbeleid

De regeringspartijen VVD en D66 spreken evenwel onomwonden steun uit voor de versoepelingen, waaronder beperkte heropening van de terrassen in de horeca, het opheffen van de avondklok en het beperkt toestaan van fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten. "We moeten perspectief bieden", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Doel van het beleid blijft volgens Hermans om kwetsbaren te beschermen en overbelasting van de zorg te voorkomen. Maar: "daarvoor hebben we wel draagvlak in de samenleving nodig. Een beetje ruimte en perspectief is ook belangrijk". Daarom is de VVD "bereid deze stap te nemen."

D66 steunt versoepelingen ook. "Het zijn geen reuzenstappen, maar ze betekenen heel veel voor veel mensen", aldus Kamerlid Jan Paternotte. Hij vraagt zich wel af waarom de eindtijd voor de terrassen 18.00 uur is, en niet 20.00 uur zoals ook geldt voor de alcoholverkoop. Hij wil daarnaast weten waarom winkels wel open mogen en bibliotheken niet.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma reageert eveneens kritisch op het voorstel van Ploumen. Hij wijst erop dat de PvdA daarmee ook zegt dat het hoger onderwijs nog langer dicht moet blijven. Heerma wil wel weten wat het kabinet doet als de prognoses waarop het besluit tot versoepelen gebaseerd is, niet blijken te kloppen.

Wilders vindt versoepelingen niet ver genoeg gaan

Wat PVV-voorman Geert Wilders betreft gaan de versoepelingen niet ver genoeg. Wat hem betreft gaan de terrassen open zonder dat ondernemers moeten voldoen aan "85 onzinregels." Hij wil ook dat de 1,5 meter afstand in de buitenlucht helemaal wordt losgelaten.

SP-leider Lilian Marijnissen steunt het opheffen van de avondklok en juicht daarnaast toe dat mensen meer ruimte krijgen om thuis bezoek te ontvangen. Ze vindt die "persoonlijke vrijheden" belangrijker dan wat zij "de economische versoepelingen" noemt. Die kunnen wat haar betreft ook vervangen worden door uitbreiding van de steunpakketten.

Ploumen mag nog wel hopen op steun van GroenLinks. Kamerlid Lisa Westerveld is het met haar eens dat het besluit tot versoepeling op dit moment niet is uit te leggen. "Hoe kan je verwachten dat mensen maatregelen volgen als er zulke willekeur bestaat?"

Rutte heeft vooral buikpijn over heropening terrassen

Demissionair premier Rutte heeft "de meeste buikpijn" over de risico's die de heropening van de terrassen volgende week met zich meebrengt. Dat is ook de reden dat de de openingstijden beperkt zijn en de horeca aan strenge voorwaarden moet voldoen, zegt hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat ervan uit dat de heropening van de terrassen vanaf 28 april tot veel meer verplaatsingen van mensen zal leiden. Om dat binnen de perken te houden is gekozen voor openstelling alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. "Omdat we het heel spannend vinden wat we doen."

Veel partijen hebben vragen over die sluitingstijd. "Ik snap dat je niet wil dat mensen om 22.00 uur nog aan het bier zitten", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans. "Maar waarom kan ‘s morgens een kopje koffie met appeltaart niet?" D66'er Jan Paternotte oppert om 20.00 uur aan te houden, het tijdstip waarop ook de alcoholverkoop in winkels moet stoppen.

Onder anderen PVV-leider Wilders stelt dat de vroege sluiting juist averechts zal werken, omdat mensen dan alsnog bij elkaar thuis gaan borrelen. "Binnen, ongecontroleerd. Dat leidt eerder tot meer dan minder besmettingen."

Maar daar gaat Rutte niet in mee. Mensen gaan volgens hem niet de hele dag op een terras zitten. Ruimere openingstijden leiden er dan ook toe dat meer mensen gaan en daarmee tot meer bewegingen, aldus de premier. Hij zegde wel toe te kijken of de terrastijden bij de tweede stap versoepelingen verruimd kunnen worden. Die is op zijn vroegst op 11 mei.

Rutte vindt verder dat burgemeesters strenger moeten worden op terrassen en winkels waar het niet goed gaat. Afgelopen zomer is volgens hem onvoldoende opgetreden op plekken waar het te druk was. Wat hem betreft moet sneller tot sluiting worden overgegaan.

De VVD-leider zei eerder deze week dat bitterballen, een populaire snack op congressen van zijn eigen partij, er nog even niet inzitten. Maar daar komt hij nu wel op terug. "De vroege bitterbal, zeg ik tegen alle VVD-kiezers, blijft mogelijk op het terras."

LEES OOK: Avondklok verdwijnt per 28 april, terrassen deels open tegen OMT-advies