• Puck Landewé is 33 jaar, belegt haar geld op de beurs en is bezitter van inmiddels twee appartementen die ze verhuurt. Tot voor kort reisde ze de wereld rond.
  • Haar levensstijl heeft alles te maken Fire: Financial Independence & Retire Early. Door op een andere manier met haar geld om te gaan, kan ze voor haar veertigste met pensioen.
  • Voor Landewé gaat Fire vooral om de vrijheid om bepaalde keuzes te maken.
  • Een vroegpensioen is volgens haar niet voor iedereen mogelijk, maar slimmer met je geld omgaan wel. Ze geeft tips hoe je daarmee kunt beginnen.

De coronacrisis is al sinds maart 2020 in volle gang en toch zat Puck Landewé (33) tot voor kort nog in het buitenland. “Begin dit jaar zat ik in Azië en daarna in de Verenigde Staten. Ik was net even terug in Nederland toen de coronapandemie ook hier uitbrak. Daarna reisde ik naar Rome waar ik drie maanden heb gewoond. Ik heb mijn hart verloren aan de stad”, lacht ze. 

Landewé had graag in Rome willen blijven, maar ze moest in Nederland een belangrijke beslissing nemen over haar koophuis in Amersfoort. “Ik had mijn huis verhuurd en de huurders gingen eruit. Ik moest beslissen of ik het weer wilde verhuren of verkopen. Dat vond ik moeilijk, het is een huis met veel emotionele waarde waar veel is gebeurd. Ik moest er echt naartoe om te voelen dat het goed was om een hoofdstuk af te sluiten. Het is nu verkocht, de deal is net rond”, vertelt ze. 

Het reizen en deels ook de verkoop van haar huis hebben te maken met Landewé’s levensstijl. Ze is een van de Nederlandse adepten van Fire, een uit Amerika overgewaaide beweging die staat voor Financial Independence & Retire Early.

Het idee achter Fire is dat je snel financieel onafhankelijk wordt en vervroegd met pensioen kan door anders met je geld om te gaan. Op haar blog fireforwomen.com laat Landewé vooral vrouwen kennis maken met Fire en de wereld van beleggen.

Beleggen is essentieel

Want beleggen geldt als een onmisbare component in Fire, naast sparen, zuiniger leven en het genereren van meer inkomsten. “Je hoort mensen vaak zeggen: ‘de rijken worden rijker’. Ja, dat klopt, dat is ook zo. Daar is een truc voor. Als je eenmaal gaat beleggen dan wordt je geld meer geld, maar dat betekent niet dat het morgen geregeld is. Je moet je erin verdiepen, er veel tijd insteken, een beetje geluk hebben en vooral niet te veel pech.”

Wanneer je de Fire-status behaalt is afhankelijk van vier factoren: tijd om vermogen op te bouwen, eventueel startkapitaal in de vorm van een schenking of erfenis en het deel van het inkomen dat je spaart en hoe je het belegt. Business Insider berekende in dit artikel hoe deze factoren van invloed zijn op het moment dat je met pensioen kunt.

Landewé had van beleggen geen kaas gegeten, maar daar kwam verandering in nadat ze in 2017 op een artikel over Fire in de Verenigde Staten stuitte. “Wat me aansprak was dat Fire uiteindelijk niet om geld gaat. Het is een middel om stil te staan bij welk leven je wilt leiden”, vertelt ze.

“Ik las inspirerende voorbeelden van mensen die actie met hun geld hadden ondernomen, omdat ze een bepaald leven nastreven. Dat vond ik zo cool. Tot dan toe was ik me er nooit van bewust dat je op andere manieren geld kon verdienen dan, gechargeerd gezegd, een 9-tot-5-baan.”

Last van levensstijlinflatie

Zelf was ze tevreden met de baan die ze destijds had. “Je hebt geluk met werk dat je leuk vindt en waarmee je goed verdient, zeggen ze. Beide gelukjes had ik, maar ik voelde me ook kwetsbaar omdat ik afhankelijk was van inkomen uit werk. En er bestaat ook zoiets als levensstijlinflatie: je geeft meer uit naarmate je meer verdient. Je kunt je inkomsten behouden en je leven daardoor laten bepalen, maar je kunt ook andere keuzes maken.”

Haar eerste keuze was zuiniger leven nadat ze een excelsheet had gemaakt van haar inkomsten en uitgaven. “Daar schrok ik van. Ik kocht elke maand wel nieuwe kleren, een nieuwe jas of nieuwe schoenen. Terwijl je maar één paar per jaar nodig hebt en ik maar drie paar schoenen vaak gebruik.”

Niet dat Landewé roekeloos was met haar geld. “Ik heb wel altijd een minimum bedrag aangehouden waar ik niet onder mocht komen op mijn rekening, maar dan nog… Als ik mijn ogen sloot en droomde over mijn leven, dan was mijn situatie van toen niet wat ik voor me zag. Ik had toen vooral behoefte aan rust en zorgeloosheid. Even niet werken, lekker reizen, een drang om niets aan mijn hoofd te hebben. Dat is nu anders, maar toen had ik veel stress. Dat kopen was ook een coping-mechanisme.”

Vanaf dat moment kocht ze “minder shit”, spaarde ze meer en begon ze zich te verdiepen in beleggen. “Dat laatste was een cruciale stap omdat het vóór Fire niet eens in me opkwam. Ik denk dat dat voor veel vrouwen geldt, ze willen wel meer inkomen genereren maar overwegen beleggen niet.”

'Op een gegeven moment kun je niet méér sparen'

Meestal komt sparen aan de orde als het om vrouwen en geld gaat, vindt ze. "Maar op een gegeven moment kun je niet meer sparen en moet je inkomsten genereren met een hoger salaris of beleggen."

Fire wakkerde het vuurtje voor beleggen bij Landewé aan. Wat ook hielp was dat ze toen ging daten met iemand die “into beleggen was”. In 2018 opende ze een rekening bij DeGiro. “In alle eerlijkheid: ik wist niet wat ik deed. Ik kocht aandelen van het bedrijf waar ik werkte, voor kleine bedragen. Wat ik toen deed, zou ik nu niemand aanraden. Er was een jungle aan informatie en ik wist niet waar ik moest beginnen.”

Maar ze vergelijkt beleggen als een trein die doordendert. “Je bent ingestapt, je verdiept je erin en dan zie je overal mogelijkheden.” Toen ze begon had ze zo’n 10.000 euro spaargeld en een inkomen van tweeënhalf à drie keer modaal. Ongeveer 20 procent van haar netto inkomen ging op een gegeven moment naar sparen en beleggen. “Als je dat, vakantiegeld en goede bonussen opzij zet, dan kan het hard gaan”, legt ze uit. 

Op een gegeven moment zag ze ook mogelijkheden in grotere beleggingen. Bij mijn eerste vastgoedbelegging heb ik 30 procent eigen geld meegebracht, zo’n 60.000 euro. Twee weken geleden heb ik nog een appartement gekocht. En ik ben van plan er nog twee aan te kopen.” 

fireforwomen.com
fireforwomen.com

Rendement op vastgoed 10%, beurs 8%

Landewé houdt rekening met een rendement van 10 procent op vastgoedbeleggingen en 8 procent op beursbeleggingen. “Het rendement op vastgoed is hoger omdat hier huurders in zitten, de inkomsten zijn grotendeels gegarandeerd.” 

Dat geldt niet voor de beurs. “Het gaat daar op en neer, dus dat is lastiger. Toen ik nog in afzonderlijke aandelen belegde, werd ik daar onrustig van. Nu beleg ik in ETF’s waarmee je gespreid kunt beleggen in een index. Dat brengt minder risico met zich mee, maar daardoor is het rendement ook wat minder.” Ze maakt zich er geen zorgen over.  “Ik zit er voor 10 jaar in, zo minimaliseer ik de kosten en het risico.”

Voor haar sabbatical belegde ze elke maand in fondsen. “Maar dat patroon is veranderd. Afgelopen jaar ben ik er maar heel weinig mee bezig geweest en heb ik geleefd van geld dat ik opzij had gezet. Mijn plan is om volgend jaar alles in kaart te brengen en te herbalanceren. Die trein die rijdt.”

Is Fire voor iedereen?

Kunnen anderen ook op die trein stappen?

“In De Volkskrant werd ik een beetje belachelijk gemaakt met ‘Puck die haar nagels graag laat lakken’”, zegt Landewé doelend op de column van Julien Althuisius waarin hij schreef dat voor je veertigste rentenieren niet voor iedereen is weggelegd. “Voor mij is het inderdaad makkelijker. Ik ben bevoorrecht op alle mogelijke manieren waarop je bevoorrecht kunt zijn”, erkent ze. 

Op de vraag of Fire voor iedereen is, antwoordt ze dan ook “nee”. “Het is een levensstijl voor mensen die het zich kunnen veroorloven, net als vegan zijn.” Toch “gunt” ze het mensen een poging te wagen. “Misschien niet door 20 procent van je inkomen weg te zetten en dan nog steeds je nagels te laten doen, maar wel door 30 euro te beleggen. Je kunt iets slims met je geld doen. Daar zijn meer mogelijkheden voor dan mensen denken.”

De grootste valkuil op de weg naar een financieel onafhankelijk of comfortabeler bestaan, zit volgens Landewé tussen de oren. “Je kunt je snel ontmoedigd voelen omdat je hoort dat anderen meer geld hebben of omdat beleggen in eerste instantie ingewikkeld is.” Wat je daar tegenin kunt brengen is volgens haar tijd. “Het vergt altijd een tijdsinvestering. Het kost bijvoorbeeld tijd om beleggen te snappen, net zoals het tijd kost om meer inkomen te genereren met extra werk.”

Zelf is Landewé behoorlijk veranderd door Fire. “Ik ben anders over geld gaan denken. Vroeger dacht ik, ook door de invloed van mijn ex-vriend, dat geld verdienen slecht was. Het was vies en materialistisch. Nu weet ik dat het prettig is om geld te ontvangen én te delen. En dat het je financiële rust geeft. Voordat ik met me met geld bezighield, was ik er gestrest over.”

Door haar sabbatical is haar inkomen teruggevallen naar modaal. “Het afgelopen jaar heb ik vooral veel geld uitgegeven”, lacht ze. Dat neemt niet weg dat Landewé over twee jaar haar Fire-status gaat bereiken, mits ze zuinig leeft en goedkoop woont. Maar ze peinst er niet over om dan te stoppen met werken. “Want ik hou niet van zuinig leven en ik hou van werken”, zegt ze resoluut. 

“Volgend jaar volgen meer vastgoedinvesteringen, ga ik verhuizen en zit er meer werk aan te komen voor mijn blog fire for women. Ik heb geen miljoenen binnen, maar het is ook niet dat ik geld moét verdienen. Ik maak keuzes uit plezier.”

Tips

Voor mensen die willen beginnen slimmer met hun geld om te gaan, heeft Puck Landewé een aantal tips:

  • Omring je met gelijkgestemde mensen! Als jij ingrijpende andere geld-keuzes gaat maken is er niks zo vervelend als ontmoedigd worden door mensen die hun onzekerheden en angsten in jouw gezicht willen wrijven. Omring je met mensen die met dezelfde reis bezig zijn en je helpen en aanmoedigen.
  • Zorg voordat je gaat beleggen dat je een zogenaamd ‘noodfonds’ hebt: een spaarbuffer met minimaal 3x je maandelijkse uitgaven. Mocht je een keer zonder inkomen komen te zitten, dan kun je het even uitzingen. Dit geeft rust. Vanuit daar kun je gaan beleggen.
  • Als je wilt gaan beleggen is dat een nieuwe activiteit in je leven, wellicht een enge. Laat je niet foppen door je reptielenbrein en begin daarom klein, al is het met 1% van de inkomen, of €50 per maand.
  • Als je besluit te gaan beleggen is het belangrijk dat je drie gouden regels in acht neemt: beleg voor de lange termijn (wil je snel dit jaar geld verdienen? Dan heb je het eerder over ‘speculeren’ in plaats van beleggen), let goed op de kosten (die kunnen enorm drukken op je rendement) en zorg voor een goede spreiding (niet op 1 paard wedden, maar op alle paarden, van alle maneges).
  • Last but not least: handel niet uit emotie! Maak een plan, stick to it, en laat de tijd haar werk doen, en jouw geld meer geld worden.

Lees meer over het opbouwen van vermogen: