- De Brabantse insectenkweker Protix maakt zich op voor een forse financieringsronde.
- Het bedrijf haalt bij vier nieuwe aandeelhouders in totaal 50 miljoen euro groeigeld op, meldt het Financieele Dagblad.
- Het groeigeld is bestemd voor de bouw van nieuwe productielocaties in verschillende delen van de wereld.
- Lees ook: Deze twee oud-consultants storten zich op op diervoeding op basis van eiwitten van insecten
Insectenkweker Protix uit Noord-Brabant maakt zich op voor verdere opschaling. Het bedrijf wil eiwitten voor diervoeding op grote schaal van insecten laten komen als alternatief voor dierlijk eiwit.
Dat er veel potentie zit in de markt voor eiwitten uit insecten was enkele jaren geleden al duidelijk. Op de wereldwijde markt voor diervoeding gaat jaarlijks zo’n 360 miljard euro om. Als Protix 10 procent van het vismeel in Europa kan vervangen, dan staat dat gelijk aan de verkoop van 80.000 ton insecteneiwit, schreef ABN Amro in 2016 al in een rapport. “Zelfs bij een lage handelsprijs voor insecteneiwitpoeder loopt de potentiële omzet binnen enkele jaren in de honderden miljoenen.”
Dinsdag meldde het Financieele Dagblad dat Protix in een nieuwe financieringsronde 50 miljoen euro aan groeigeld ophaalt bij vier investeerders, waaronder BNP Paribas, Monaco Asset Management en de Luxemburgse durfinvesteerder European Circular Bioeconomy Fund.
Omdat bestaande aandeelhouders ook meedoen aan de investeringsronde komt in totaal ruim 120 miljoen euro aan financiering beschikbaar, bevestigt directeur Kees Aarts in het FD. Het geld is voornamelijk bestemd voor nieuwe productielocaties in de VS, het VK en Midden- en Oost-Europa.
Bronnen melden tegen de krant dat er waarschijnlijk nog een grotere investeringsronde komt en dat wordt gedacht aan een beursgang.
Over 2020 boekte Protix een omzet van 5,7 miljoen euro en een verlies 13,5 miljoen euro. Cijfers over 2021 heeft Protix nog niet beschikbaar.
Sinds 2019 heeft Protix een grote fabriek in Bergen op Zoom. Een loods van 15.000 vierkante meter is ’s werelds grootste kwekerij van de zwarte soldaatvlieg.
De fabriek in Bergen op Zoom produceerde de afgelopen twee jaar 15.000 ton levende larven per jaar. Dat is 10.000 ton eiwit per hectare per jaar. Ter vergelijking: soja produceert slechts één ton eiwit per hectare per jaar.