De Amsterdamse beurs heeft er sinds woensdag een miljardenbedrijf bij. Bij de beursgang van het bedrijf Prosus waren de in Amsterdam genoteerde aandelen in één klap 120 miljard euro waard.
Om Prosus te begrijpen, moeten beleggers wel wat huiswerk doen. Het gaat om de internationale activiteiten van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, inclusief een belang van 31 procent in de Chinese techreus Tencent.
Met de notering aan Euronext Amsterdam is Prosus ongeveer even groot als Shell op Beursplein 5. Het aandeel Prosus sloot op de eerste beursdag 26 procent hoger 0p 74,19 euro. Daardoor was de beurswaarde van Prosus een fractie hoger dan de Amsterdamse notering van Royal Dutch Shell (119 miljard euro) en fors groter dan die van Unilever (92 miljard euro).
Shell en Unilever hebben ook aparte noteringen in Londen, waar de aandelen van de oliegigant en het levensmiddelenconcern respectievelijk 99 miljard pond (100 miljard euro) en 57 miljard pond (64 miljard euro) waard zijn. Die kun je optellen bij de de waarde van de Amsterdamse noteringen van Shell en Unilever.
Een belangrijke troef van Prosus is het belang van 31 procent in Tencent, een Chinees bedrijf uit Shenzen dat eigenaar is van WeChat, de Chinese tegenhanger van Whatsapp met meer dan 1 miljard gebruikers. WeChat heeft overigens bredere mogelijkheden dan Whatsapp met onder meer betaalfuncties.
Spetterend beursdebuut Prosus
De referentiekoers waarmee het aandeel Prosus woensdag naar de Amsterdamse beurs is gebracht lag op 58,70 euro.
In totaal komen er 1,6 miljard aandelen Prosus beschikbaar die vrij verhandelbaar zijn. Het Zuid-Afrikaanse Naspers biedt institutionele beleggers de mogelijkheid hun belang in Naspers te splitsen in Naspers-aandelen die de Zuid-Afrikaanse activiteiten vertegenwoordigen en aandelen Prosus. Daarbij wordt 27 procent van de aandelen Prosus vrij verhandelbaar (1,6 miljard aandelen). Naspers houdt zelf een belang van 73 procent in Prosus.
Rients Abma, directeur van Eumedion, dat institutionele beleggers vertegenwoordigt op gebied van corporate governance en duurzaamheid, uit zich in De Telegraaf kritisch over Prosus. Hij ergert zich aan de verschillende aandelen die Prosus op termijn gaat uitgeven.
Gewone beleggers krijgen één stem per aandeel, maar de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouder op termijn duizend stemmen per aandeel. Die regel treedt in werking als Naspers minder dan de helft van aandelen overhoudt. Ook directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters is volgens De Telegraaf kritisch.